ALEXOV LYUBOMIR nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Поштовани господине Председниче! Поштована Скупштино! Народносни одбор на седници одржаној 16. априла 2024. године размотрио је предлог закона који је на дневном реду. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága 2024. április 16-ai ülésén megtárgyalta a T/8003. számú törvényjavaslatot, és arról döntött, hogy ebben a vitaszakaszban módosító indítványt nem nyújt be. Mindezek ellenére fontosnak tartjuk, hogy a törvénytervezethez való hozzászólást az általános vitában felszínre került nemzetiségi tárgyú névviselési problémák megoldása tárgyában újra szóba hozzuk.

A törvényjavaslatból a jogalkotó egyszerűsítési szándéka, amely az anyakönyvi események rögzítésére vonatkozik, egyértelmű, és el is fogadható, hiszen felold egy sor problémát, ami az elektronikus anyakönyvvezetés bevezetését követően rendre gondot és bosszúságot okozott.

Az elmúlt időszakban sokunknak volt arról tudomása akár saját, akár az ismerősei körében, hogy egy haláleset során milyen nehézségeket és mennyi bosszúságot okoz az, ha kiderül, hogy az anyakönyvi bejegyzés és a személyiadat-, a lakcímnyilvántartás adatai eltérnek. Az előttünk fekvő törvényjavaslat szerint gyorsabban és méltányosabban lehet kezelni ezeket a gyakorlati problémákat, és számos esetet bevonnak a családi név korrekciójába.

A tervezet azonban egy szegletében a nemzetiséginév-viselés kérdéskörébe tartozó elemeket is felszínre hozott. Ez pedig az umlautos ä betű kezelése. Tekintve, hogy ez a betű a német gyökereket fedi, így érintve lettek a hazai nemzetiségek is.

Valamennyi Magyarországon élő nemzetiséghez tartozó polgárt foglalkoztatja a nemzetiséginév-viselés kérdésköre. Számtalan esetben, mind az országos önkormányzatok részéről, mind a Nemzetiségek Bizottsága részéről folytattunk egyeztetést, és kértük az átfogó és számunkra is elfogadható jogszabályi környezet kialakítását és a végrehajtás egységesítését.

Hosszú ideje látjuk és tapasztaljuk a problémákat a nemzetiségi anyakönyvezéssel kapcsolatban, és ezen az elektronikus anyakönyvezés sem segített. E törvénytervezet általános vitájában a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága által felkért szószólóként ismertettem a bizottság álláspontját, melyben egységesen megfogalmaztuk abbéli kívánságunkat, hogy a már régóta anomáliákkal küzdő nemzetiséginév-viselés szabályozását tegyük rendbe.

Örömmel vettük az általános vitában elhangzott miniszterhelyettesi választ; egyértelműsítette a nemzetiségi bizottság számára, hogy kérésünk meghallgatásra talál, és hogy valóban meg kell oldani az általunk vázolt problémát, de nem a törvényi szabályozás keretein belül. Ez nagyon fontos ígéret volt számunkra.

A 2025. év decemberéig a hazai 13 őshonos nemzetiség arra szakosodott szakemberekkel fel tudja térképezni a nemzetiséginév-viselés használatából eredő valamennyi problémát, és kellően egyeztetett, átfogó javaslatot tudnak benyújtani a jogalkotó számára. Ettől az intézkedéstől várjuk a mindenki számára megnyugtató eredmény születését.

A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága jó lépésnek tartja a törvénytervezetet azzal, hogy a már felvázolt és átbeszélt szakmai keretek a nemzetiséginév-viselést a megadott határidőig kétséget kizáróan kérjük rendezni. (Sic!) Köszönjük, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage