DR. LATORCAI CSABA közigazgatási és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Még mindig csak tisztelt Képviselő Urak! Az egyes anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat által elérni kívánt célunk, hogy a magyar emberek életét könnyebbé tegyük, a bonyolult, időigényes eljárások egyszerűbbé, gyorsabbá, azonnal intézhetővé történő átalakítása révén. A nemzetiséginév-használat szabályrendszerét is a Nemzetiségek Bizottsága jövőbeni javaslatainak megfelelően kívánjuk majd alakítani, ahogy erre utalt Alexov Lyubomir szószóló úr, mert a jelenleg hatályban lévő szabályok szerint az anyakönyvben és a személyiadat-, valamint lakcímnyilvántartásban található adatok összevetése során észlelt eltéréseket az anyakönyvvezetőknek automatikusan, mérlegelés nélkül ki kell javítaniuk.

Ez viszont azzal jár, hogy egyszer csak azzal szembesülhet valaki, hogy kap egy értesítést arról, hogy mostantól megváltozott a neve, cserélje le az összes okmányát, és csak egy külön névváltoztatási eljárásban kérheti, hogy visszakaphassa a saját valódi nevét. Ez egy olyan gyakorlat, amin álláspontunk szerint azonnal változtatni kell. Jelen törvényjavaslat alapján a névviselés akár a családi nevet, akár az utónevet érinti, névváltoztatási eljárás helyett az anyakönyvvezetőnél helyben, a lehető leggyorsabb módon, az okmányokkal egyezően rendezhetővé válik.

A törvényjavaslattal párhuzamosan előkészítésre került az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 429/2017. (XII. 20.) kormányrendelet módosítása is, amely az adateltérés anyakönyvvezetői észlelésével összefüggésben további részletszabályokat állapít meg annak érdekében, hogy az anyakönyvvezető az adatjavítást megelőzően adategyeztetést kezdeményezzen az érintett személlyel.

Mindezen változtatásoknak köszönhetően tehát a jövőben az állampolgárokat megkérdezzük, bevonjuk őket az eljárásba, és ha az addig használt nevüket választják, nem lesz szükség az okmányaik lecserélésére sem.

A törvényjavaslat másik célja a védelmi időkre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatával a családfa- és családtörténeti kutatások elősegítése. Minél többen ismerjék meg családjuk történetét!

Bízom abban, hogy az általunk fontosnak tartott, előbb említett célok elérésével önök is egyetértenek, akik jelen vannak az ülésteremben, és azok is egyetértenek, akik jelen nincsenek az ülésteremben, és kérem a tisztelt képviselő urakat és majdan a szavazáskor a hölgyeket is, hogy igen szavazatukkal támogassák a törvényjavaslatot.

(19.20)

Csak remélni merem, hogy a teljesen üres ellenzéki padsorok, az, hogy az ellenzéki jegyzőn kívül, így mondtam az előbb is, elnök úr, az ellenzéki jegyzőn kívül egyetlen ellenzéki… (Jelzésre:)  bocsánat, már nincs itt az ellenzéki jegyző sem, tehát ezt sem mondhatjuk. Tehát egyetlenegy ellenzéki képviselő sincs jelen az ülésteremben, ez nem az embereket érintő legfontosabb kérdések iránti teljes érdektelenséget jelenti, hanem azt, hogy nincs egyetlen kérdésük sem, és a szavazáson ők is támogatni fogják a törvényjavaslatot.

A reményeim annyiban csorbulhatnak, hogy azért azt is megállapíthatjuk, hogy a Momentum képviselőinek ma 13 óra óta nem sikerült igazából érdemben részt venni a parlamenti ülésen, ma nem mondtak napirend előtti felszólalást sem, holnap már a Jobbik sem fog napirend előtti felszólalást mondani. Úgy tűnik, hogy az ellenzék kezd végelgyengülésben szenvedni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage