DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A javaslat, ahogyan azt az előterjesztői expozéban kifejtettem, kötelezővé teszi, hogy valamennyi jogszabály tervezete preambulumot tartalmazzon, amelyben a szabályozás célját minden esetben meg kell határozni. A törvényjavaslat annak a jogértelmezői gyakorlatban megjelenő igénynek hivatott eleget tenni, hogy a jogszabályok egyértelmű és könnyedén megismerhető céltételezéssel rendelkezzenek azok jogszabályszövegében.

Tisztelt Ház! A preambulum az indokláson túlmutató legitimitással és jogi kötőerővel bír, mivel az a jogszabály szövegének része, és attól nem különül el szerkezetileg, mint ahogyan az indoklás. A preambulumról a jogalkotó minden esetben döntést hoz, minthogy az szerves része a jogszabály szövegének.

A preambulum ugyanakkor nem normatív része a jogszabály szövegének, mint ahogyan ezt az ellenzéki képviselők tévesen állították az általános vita keretében. A jogszabályok normatív része továbbra is a normaszövegben helyezendő el, a preambulumnak pedig érdemi céltételező szereppel kell segítenie ezen normatív normaszövegbeli rendelkezések értelmezését.

Nem osztja a kormány azokat a kétségeket, hogy a preambulum kötelező alkalmazása jogbizonytalanságot fog okozni, vagy túlszabályozottsághoz vezetne. Álláspontunk szerint a törvényjavaslat lehetőséget teremt arra, hogy a magyar embereket a jövőben egy még kiszámíthatóbb, közérthetőbb és átláthatóbb jogrendszer szolgálja azzal, hogy a jogszabálytervezetek preambulumában a szabályozás célját fel kell tüntetni.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Kérem önöket, hogy támogassák a tárgyalt törvényjavaslatot, amely álláspontunk szerint a jogalkotás minőségére pozitív hatással bíró szabályokat tartalmaz.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage