DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló T/7958. számú törvényjavaslat gerincét a gondoskodáspolitikát érintő egyszerűsítési javaslatok képzik.

A törvényjavaslat célja, hogy olyan adminisztrációs könnyítéseket vezessen be a társadalmi, szociális helyzetük miatt vagy egyéb okból kiszolgáltatott helyzetben levő személyeket érintően, amelyek megkönnyítik a hatósági ügyeik intézését. Emellett egyéb hatósági eljárások gyorsítását, az ügyintézés racionalizálását szolgáló javaslatok is helyet kaptak a törvénycsomagban. A törvényjavaslatot a Törvényalkotási Bizottság 2024. április 25. napján tárgyalta meg, és ahhoz a következő főbb módosítási javaslatokat fogalmazta meg.

A szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól szóló 2013. évi CLXXIV. törvény módosítását érintő bizottsági javaslat arra irányul, hogy a hatályos szabályozás pontosításával jelentősen könnyítse elsősorban a társasházakban vagy társasháznak nem minősülő közös tulajdonú lakóingatlanokban élő magyar emberek mindennapi életét. A jogi szabályozás szempontjából egy sajátos határterületet képeznek a közterület határán elhelyezkedő lakóépületek, az ezek homlokzatára helyezett reklámeszközök ugyanis szükségszerűen valamilyen kiterjedéssel, ennélfogva túlnyúlással járnak. A javaslat a jogalkalmazás egyértelműsítése érdekében e határterület kérdéseire határoz meg objektív kritériumokat. Nem terjed ki a javaslat a kiemelt nemzeti emlékhelyekre, mivel ezekre speciális rezsim érvényesül.

A bizottság javaslatot fogalmazott meg a közmédia egységes szemléletű sportportfóliójának megvalósítására azért, hogy egy erős és hatékony állami tulajdonú online sportmédium jöjjön létre. E cél érdekében az N. S. Média és Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosijog-gyakorlójaként az MTVA kerül kijelölésre.

A törvényjavaslat általános vitája során az ellenzéki képviselők is elismerték, hogy a javaslatban foglalt módosítások az érintettek számára kedvezőek, és adminisztratívteher-csökkenést fognak eredményezni. Külön üdvözölték és érdemi jogalkotásként ismerték el többek között a törvényjavaslatnak a közgyógyellátásra való jogosultság időtartamát és a gyógyszertérítési díj finanszírozásának módját érintő módosításait. Ennek kapcsán kaptunk egy kritikát is az ellenzék részéről, mégpedig ezen módosítások hatálybalépését érintően. Ezzel összefüggésben szeretném felhívni a figyelmet a Törvényalkotási Bizottság azon módosító javaslatára, amely a közgyógyellátást érintő módosítások 2025. július 1. napjával történő hatálybalépésére tesz javaslatot, tekintve, hogy a javasolt intézkedéshez informatikai fejlesztés szükséges.

Tisztelt Ház! Megköszönve a törvényjavaslattal összefüggésben lefolytatott vitát, abban, azt gondolom, egyetérthetünk, hogy a törvénycsomag biztosítja a szociális ellátásokra jogosult embertársaink, valamint az állam védelmére, gondoskodására szoruló állampolgárok ügyeinek hatékonyabb és gyorsabb elintézését, emellett olyan további jogalkalmazást segítő javaslatokat tartalmaz, amelyek hazánk versenyképességének növelése szempontjából is alapvető fontosságúak.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm a szót.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage