POGÁCSÁS TIBOR, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/8004. számú törvényjavaslatot a bizottság április 25-én tárgyalta meg, és a házszabály 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 10 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el.

A törvényjavaslat alapvető célja, hogy a módosítások által a joggyakorlat tapasztalatai hasznosuljanak, és a jogalkalmazást segítsék, valamint a törvények illeszkedjenek a változó társadalmi, szervezeti, technikai viszonyokhoz.

A Törvényalkotási Bizottság saját módosító javaslata érdemi és technikai módosításokat is tartalmaz. A felek képviselői eljárása esetén a képviselők kizárólag akkor kérhetik a közjegyzői okirat felolvasásának mellőzését, ha a közjegyzői okiratban, vagy a közjegyző, bíróság, más hatóság vagy magyar konzuli tisztviselő által hitelesített magánokiratban foglaltan nyilatkoznak arról, hogy az okirat tervezetét megismerték és elolvasták.

A felolvasás mellőzésére irányuló kérelem ellenére a közjegyző dönthet úgy, hogy felolvassa a közjegyzői okiratot. A felolvasás mellőzése során is tájékoztatnia kell a közjegyzőnek a feleket, képviselő útján történő eljárás esetén a képviselőt vagy a képviselőket a közvetlen végrehajthatóság feltételeiként megjelölt, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 23/C. §-ában foglaltakkal megegyező tartalmi elemekről. Ha az okiratba foglalni kért jognyilatkozatok bármelyike csak személyesen tehető meg, úgy ebben az esetben sem mellőzhető a felolvasás.

A közjegyzők és a közjegyzőhelyettesek részére nyelvi jogosítvány kiadására az országos elnök és az igazságügyért felelős miniszter is hatáskörrel rendelkezik, azzal, hogy az országos elnök az országos kamarai szabályzatban meghatározottak szerint, míg az igazságügyért felelős miniszter az igazságügyért felelős miniszter rendeletében meghatározottak szerint járhat el.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény 35. §-a és 37. §-a szerint a bejegyzés alapjául szolgáló jogerős hatósági, illetve bírósági határozatok tartalmára az okiratok kötelező tartalmi elemeire előírt rendelkezések az irányadók. Ez maga után vonja azt is, hogy a közjegyzőknek a korábbiakkal ellentétben olyan adatokat is kezelniük kell, mint a felek állampolgársága, illetve a felek személyi azonosítója, ami az adatigénylésre való jogosultság tekintetében indokolja a törvény módosítását.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmet, tisztelt elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage