DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat, amelyet kezükben tartanak, több, tág értelemben vett igazságügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza. A módosításokat az a közös cél kapcsolja össze, hogy szervezetten és megfelelően reagáljunk a gyorsan változó társadalmi, gazdasági és információtechnológiai viszonyokra.

A törvényjavaslat több ponton módosítja a közjegyzőkre, az ügyvédekre, a végrehajtókra, az igazságügyi alkalmazottakra, a bírákra, az ügyészekre, a gondnokoltakra, a hagyatéki eljárásra, a polgári peres eljárásra, a közjegyzői nemperes eljárásokra, továbbá a tisztességtelen piaci magatartásra és a formatervezési mintaoltalomra vonatkozó szabályokat tartalmazó törvényeket.

A törvényjavaslat benyújtását követően az Igazságügyi Bizottság módosító javaslatára pontosításra kerültek a közjegyzői okiratok felolvasásának mellőzésére vonatkozó garanciális szabályok, valamint az új elektronikus ingatlan-nyilvántartás gördülékeny működése érdekében kiegészítésre került az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvény a jelzálogjog és az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzése vagy törlése iránti eljárással.

Az Igazságügyi Bizottság javaslatára pontosításra került az ügyészségről szóló törvény módosítása annak érdekében, hogy egyértelművé tegye, hogy folyó ügyekkel kapcsolatban az igazságügyért felelős miniszter nem tesz szert tudásra, hiszen a szabályozás lényeges eleme, hogy csak jogorvoslattal nem támadható jogerős, illetve végleges határozatok megismerésére van mód, a szabályozás a folyamatban lévő ügyeket nem érinti. Fontos azt is kiemelni, hogy a határozatokat anonimizált formában kell rendelkezésre bocsátani. Így a rendelkezésre bocsátott határozatokban semmilyen személyes adat nem szerepel.

Tisztelt Ház! A Törvényalkotási Bizottság módosító javaslata alapján a törvényjavaslatnak a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényhez kapcsolódó szövegéből elhagyásra kerültek a német versenyjog egyes jogintézményeinek meghonosítására irányuló rendelkezések. Figyelembe véve a szakmai szervezetek észrevételeit, továbbá az orosz-ukrán konfliktus által okozott gazdasági nehézségeket, szem előtt tartva a Gazdasági Versenyhivatal erőforrásainak hatékony allokációját és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez kapcsolódó célkitűzést, a jelenlegi helyzetben indokolt eltekinteni az új jogintézmények bevezetésétől. Ezzel a részletes vitaszakasz során mind az előterjesztő, mind a képviselők többsége egyetértett.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Zárásként engedjék meg, hogy ismételten kiemeljem a következőket: a törvényjavaslat a gyakorlatban felmerült igényeket kívánja az érintett törvények rendelkezéseibe beépíteni. Kérem a tisztelt Házat, támogató szavazatával járuljon hozzá a törvényjavaslat elfogadásához. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage