DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A kegyelmi ügyekben, kegyelmi eljárásokban minden olyan tájékoztatást megadott a Köztársasági Elnök Hivatala és az Igazságügyi Minisztérium is, amely a törvények szerint lehetséges. Tehát mindent a törvények rendeznek el. A törvény mondja meg, hogy a kegyelmi ügyekből mely részek nyilvánosak, és mely részek nem nyilvánosak. Ezt egyébként most már, ahogy hallottam, kissé sajnálkozva említette, hogy már a bíróság is visszaigazolta, hogy vannak törvények, amelyeket be kell tartani, de nézze el nekünk, ha a törvényeket betartjuk.

Tisztelt Ház! Ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy a mai napon ön is, képviselő úr, és az egész Országgyűlés tárgyalhatja a kormánypártok gyermekvédelmi csomagját, amelyben minden kérdésére választ kap, minden javaslatunkat támogathatónak tartok.

Ezek a javaslatok olyan javaslatok, amelyek a büntető törvénykönyvet tovább szigorítják a gyermekek fokozott védelme érdekében, szigorítják az elévülés szabályait, a feltételes szabadságra bocsátás szabályait, szigorítják a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés szabályait, sőt kizárják ezekben az esetekben. Továbbá világossá teszi ez a javaslat, hogy a büntetőeljárási törvényben a büntetőeljárások során a bűncselekmények áldozatává vált gyermekek mindenek felett álló érdekét kell szem előtt tartani, és ezért számukra különleges bánásmódot ír elő majd a törvény.

A büntetés-végrehajtási törvényben is további szigorításokat ír elő ez a javaslat. Az elkövető elítélt reintegrációs őrizetbe nem kerülhet ilyen esetekben, kizárt a reintegrációs őrizete. Tovább szigorodnak a pedofil-bűncselekmények elkövetőinek a bűnügyi nyilvántartási szabályai, gyakorlatilag életük végéig a bűnügyi nyilvántartás részévé válnak, és megismerhetővé válnak abban a körben, ahol gyermekekről gondoskodnak. (Csárdi Antal: A kegyelmi ügyek nyilvánossága!) Tehát a kegyelmi ügyekben minden nyilvános, amit a törvény megenged, és a kegyelmi ügyeken túl a gyermekvédelmi szabályok szigorítására kerül ma sor.

Kérem képviselő urat, hogy biztassa arra ellenzéki képviselőtársait, hogy szavazzák meg a gyermekvédelmi törvénycsomagot, nincs abban semmi sem, amely a gyermekek érdekeivel ellentétes lenne, sőt kizárólag a gyermekek érdekeivel egybevágó szabályokat tartalmaz ez az új, a gyermekek védelméről szóló törvénycsomag.

(9.10)

Kérem, hogy az eddigi elutasító magatartásukon változtassanak, és végre szavazzák meg a gyermekvédelmi törvényeket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage