RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sok témát érintett, engedje meg, hogy ezekre külön-külön és összességében is válaszoljak.

Egyrészről a WHO-val kapcsolatban felmerülő különböző javaslatok. Egyértelmű volt a járványkezelés alatt, hogy a nemzetállamok, az országok tudtak fellépni hatékonyan a járvány ellen. A közös európai védekezésből csak annyi maradt meg az emberek emlékezetében, hogy Ursula von der Leyen SMS-ben eurómilliárdokat elköltött, de a tagállamoknak az Unió érdemben segíteni nem tudott. Sőt, a magyar baloldal, a magyar ellenzék még azt is akadályozta  és ehhez nyilván brüsszeli hátszelet is kapott , hogy a világ minden égtája felől vakcinákat szerezzünk be, és azokkal a magyar embereket oltsuk be.

A Mi Hazánk minden oltás ellen volt, a baloldal bizonyos égtájakról jövő oltásokat jónak tartott, bizonyos égtájakról jövőket nem tartott jónak, bár mindegyik működött és mindegyik meg tudta óvni a magyar emberek életét és biztonságát. Egyedül a Fidesz-KDNP volt az, amelyik a járvány elleni védekezésből nem csinált politikai kérdést, hanem az emberek élete, az emberek egészsége volt az elsődleges. Mindenki más, a baloldal is, a Mi Hazánk is azzal foglalkozott, hogy tudja magát politikailag pozicionálni; önök az oltásellenességgel, amivel rendkívül felelőtlenül sok ember esetében valószínűleg az oltást késleltették, a baloldal pedig arra próbálta rávenni a szavazóit, hogy bizonyos oltásokat adassanak be maguknak, bizonyos oltásokat nem. Az idő és a történelem igazolta, hogy mindegyik oltás hatékony volt, mindegyik oltás emberéleteket tudott menteni, amelyeket Magyarországon beadtak a magyar embereknek.

Egy krízishelyzetben, egy kritikus helyzetben kiderült, hogy ki az, akinek csak a politikai haszonszerzés számít, és ki az, aki felelősen viselkedik, és a magyar emberek életét, a magyar emberek egészségét akarja megőrizni. Egyértelmű helyzet volt. Önök nyilván ezt a vonalat viszik tovább.

Magyarország, a magyar kormány semmilyen olyan WHO-s megállapodásmódosítást nem fog elfogadni, ami a szuverenitásunkat csökkentené. Már csak azért sem, mert nem kaptunk olyan segítséget, amit sokan gondoltak, hogy várhatunk nemzetközi szervezetektől vagy az Európai Uniótól. Magunkra számíthattunk ebben a helyzetben, de így voltunk a leggyorsabban oltó ország, hiszen az Unióban az elsők között, dobogós helyezéssel értük el a 25 és az 50 százalékos átoltottságot is. Úgyhogy ezért semmilyen szuverenitáselvonást nem támogatunk, még csak napirendre sem fogunk venni ilyen javaslatokat itt a parlamentben, és nemzetközi fórumokon is ellenezni fogjuk.

Ami az idegenrendészeti törvényeket és módosításokat illeti, tisztelt képviselő úr, január 1-jén lépett hatályba az Európai Unió legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere Magyarországon, és március 1-jétől kellett alkalmazni. Ebben kimondjuk azt, ami Brüsszelben már botránynak számít, hogy nincs joga harmadik országbeli állampolgárnak Magyarország területén tartózkodni. Brüsszel folyamatosan arról beszél, hogy be kell engedni a migránsokat, be kell engedni mindenkit Európába, és majd ha itt bent vannak, akkor elkezdünk az ügyükkel foglalkozni, hogy jogosan tartózkodnak itt vagy jogszerűtlenül tartózkodnak itt. Mi ezt teljes mértékben elutasítjuk.

Csak abban az esetben érkezhet bárki Magyarországra munkavállalási célból, ha azt a munkahelyet magyar emberekkel nem sikerült betölteni, és csak annyi ember érkezhet egy évben, amennyi üres álláshely van, pontosan azért, mert minden munkahely elsősorban a magyar embereket illeti meg. Másrészről, ha valaki ideérkezik vendégmunkásként, akkor nem kaphat határozatlan idejű itt-tartózkodási engedélyt, munkavégzési engedélyt, csak és kizárólag határozott időre kaphat, és senkinek sem automatikus a meghosszabbítása az itt-tartózkodásának, hanem amint lejár a határozott időtartam, vagy amint a munkahelyét elveszíti, hat napon belül el kell hagynia az országot.

Abban az esetben, ha bárki nem hagyja el hat napon belül az országot, akkor alkalmanként 5 millió forintos bírsággal sújtható az a munkáltató, aki így hozott be munkavállalót a saját telephelyére, hogy utána az nem hagyja el az országot akkor, amikor erre jogszabályi kötelezettsége van. Ez az egyik legszigorúbb bírság Magyarországon, az alkalmanként történő 5 millió forintos bírságolás.

(9.20)

Megszüntettük az „egyéb” jogcímet a Magyarországon tartózkodásra, megszűnt a letelepedett státusz, mindenben a lehető legszigorúbb szabályokat fogadtuk el, pontosan azért, hogy Magyarországon a magyar embereket illessen meg minden munkahely. Azért emeltük a minimálbért, hogy az a többi bért is emelje, és azért csökkentettük az adókat, főleg a gyermeket nevelők számára, hogy a megkeresett bérből minél több pénz maradjon az embereknél. Ez a legszigorúbb szabályozás. Nemhiába kell havi szinten különböző brüsszeli fórumokra járnunk a migráció elleni intézkedéseink miatt, nemhiába van Magyarország ellen többféle eljárás is Brüsszelben, pontosan azért, mert migránsokat nem fogunk beengedni Magyarországra, még vendégmunkásként sem.

Ami pedig a külföldön dolgozó magyarokat illeti: hál’ istennek 2016 óta pozitív szaldó van ebben, jóval többen jönnek haza, mint ahányan kimentek az országból. Így megfordult az a tendencia, ami a baloldal idején volt, akkor sokan mentek ki és szinte senki nem jött vissza, most pedig már többen jönnek vissza, mint ahányan akár kinti munkavégzéssel is próbálkoznak. Reméljük, hogy ez a tendencia a továbbiakban is így folytatódhat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage