VARJU LÁSZLÓ (DK): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Sokan tették fel a kérdést magukban az elmúlt 14 év során: vajon hol a határ, amelyet Orbán rendszere nem fog átlépni? Sajnos azonban már a kérdés is téves volt, ugyanis nem létezik ilyen határ. Szétzúzta a demokráciát, benne a független igazságszolgáltatást, letaposta a független sajtót, az MTVA-val felszámolta a kiegyensúlyozottan tájékoztató közmédiát, hazaáruló szövetséget kötött Oroszországgal. Az Orbán család vezetésével a milliárdossá tett fideszesek maguk alá gyűrték a magyar gazdaságot, és közösen, folytatólagosan dézsmálják az Európai Uniótól érkező támogatásokat. Ehhez a lopáshoz és hatalomféltéshez nyílt erőszakra az Orbán-rendszernek eddig nem volt szüksége, de mint látjuk, mindig van lejjebb, így ennek a korszaknak is vége. Beköszöntött a politikai erőszak kora Magyarországon. (Rétvári Bence: A DK-ról mondod?)

A múlt héten alig három napon belül sorozatos támadások érték a legerősebb ellenzéki szövetség, a DK-MSZP-Párbeszéd-szövetség aktivistáit és politikusait. Budapesten összehangoltan, három helyszínen támadtak felbérelt verőemberek az ellenzéki aláírásgyűjtő pultokra, az aktivistákra, Jászapátiban pedig nyílt utcán verték meg a DK önkormányzati képviselőjét. (Rétvári Bence: Kit ítéltek el erőszakért? Sün!) Olyan gyorsasággal követték egymást ezek az erőszakos esetek, hogy ezt nem lehet puszta véletlennek tekinteni. És az sem lehet véletlen, hogy éppen a DK-MSZP-Párbeszéd-szövetséget érték ezek a támadások, hiszen az első, április 25-ei támadás előtt három nappal jelent meg a Závecz Research friss közvélemény-kutatása, mely szerint a DK-MSZP-Párbeszéd közös listájára a választók 27 százaléka szavazna. (Rétvári Bence: Éljen, éljen!) Ez az eredmény alig 2 százalékkal marad el a pedofilkegyelmező botrány óta több százezer szavazót veszített Fidesz támogatottságától.

Vagyis a Závecz-kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz hatalmára egyedül a legerősebb ellenzéki tömb, a szociáldemokrata-zöld szövetség pártjai jelentenek veszélyt. Talán ezért kampányolhat háborítatlanul a Fideszből érkezett egykori állami cégvezető, miközben ellenzéki aktivisták és politikusok lesznek a politikai erőszak áldozatai. Ez egy új típusú fenyegetés, amelyet eddig nem tapasztalhattunk. Voltak már bömbölő megafonok és hangszórók, ordítozás, tojásdobálás, köpködés, megaláztatás. (Rétvári Bence: Szemkilövetés, vipera?) Ez mind a kormánypárti politika eszköztárába tartozik, de a múlt héten tapasztalt szervezett és irányított politikai erőszak ideje is elérkezett.

De ki kell ábrándítsam Orbán Viktort: ahogy megbirkóztunk a Fidesz mostani aljasságával, úgy megküzdünk a politikai erőszakkal is. Erős vár a mi ellenzéki közösségünk! A szociáldemokrata-zöld szövetség ajánlata elkészült Magyarországnak, amivel szemben az Orbán-rendszer erőszakot, megélhetési válságot, Európa-ellenességet, Fideszből érkező önjelölt ellenzéket kínál Magyarországnak. A Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester vezette DK-MSZP-Párbeszéd közös listák ajánlata világos és egyértelmű.

Mi nem kevesebb, hanem több Európát akarunk. Mi nem gyenge Európát akarunk, amely ki van szolgáltatva az Orbán Viktorhoz hasonló kiskirályok önkényének, hanem erősebb Európát, amely megvédi magát a kormányra kerülő tolvajoktól. Mi nem széttagolt Európát akarunk, amelyben a kormányok a szuverenitásra hivatkozva lopják meg a saját állampolgáraikat, hanem egységes Európát, amelyben a tagállamok közösen védelmezik egymás szabadságát, közösen fejlesztik a gazdaságát, közösen küzdenek a szegénység ellen, a minden európait megillető bérekért, nyugdíjakért és klímavédelemért. Mi egy erős, szociális és zöld Európát akarunk, amelynek küldetése közös: európai jólét. Mert Magyarország éppen annyira erős, amennyire az Európai Unió erős. Ettől a gondolattól soha nem fognak minket eltántorítani, még politikai vagy fizikai erőszak útján sem.

A DK-MSZP-Párbeszéd közös lista a legerősebb ellenzéki lista az európai parlamenti választáson, melynek soha nem látott esélye van arra, hogy június 9-én elvegye Orbán Viktor politikai többségét. Ha pedig Orbán Viktor és rendszere elveszíti ezt a többségét, akkor előre hozott választásokat kell kiírni, mert önöket már az erőszak sem menti meg. Köszönöm a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage