GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Ahogy Hargitai elnök úr is ismertette, az országgyűlési képviselők mentelmi jogának fontosságát a hatalom ellenőrzése kell hogy biztosítsa, és ez teljesen független attól, hogy ki melyik pártban, kormányoldalon vagy pedig ellenzéki oldalon ül. Ha ezt korlátozzák, továbbra is az a véleményem, hogy ez kifejezetten az országgyűlési képviselők munkájának korlátozása és ellehetetlenítése. (Közbeszólás a DK soraiból: Így van!)

Szeretném jelezni mindenkinek itt a Házban  és nagy öröm számomra, hogy egy ilyen ügyben a teljes Fidesz-KDNP-frakció, illetve miniszterelnök úr is megtiszteli az országgyűlést , hogy nem fognak elhallgattatni, mindent megteszek azért, hogy ez a szégyenletes botrány ne múljon el nyomtalanul, és mindent megteszek azért, hogy a gyermekvédelemben, a gyerekek védelmében minél jobb törvényeket, jogszabályokat hozzon majd az Országgyűlés. Nem fognak elhallgattatni, el fogom mondani, hogy ki mindenki felelős a bicskei szégyenletes ügyekért, Novák Katalinon, Varga Juditon, Balog Zoltánon át egészen Pölöskei Gáborné Áder Annamáriáig ki mindenki vett részt ebben a szégyenletes ügyben.

A Mentelmi Bizottság határozata, amit elnök úr ismertetett, kiemelte, hogy közérdek, hogy ez kiderüljön, és teljes körű feltárást vár el a közvélemény. Elnök úr, akkor meg kellett volna szavazni a Népjóléti Bizottságban azt a DK-s országgyűlési határozati javaslatot, ami arról szólt, hogy egy független vizsgálóbizottságot hozzon létre az Országgyűlés, és független vizsgálóbizottság vizsgálja ki azt, hogy mi történik a gyermekek ügyében. (Taps a DK soraiban.  Közbeszólás ugyanott: Úgy van!) Önök ezt a bizottsági javaslatot leszavazták a Népjóléti Bizottságban, még azt sem engedték meg, hogy ide, a plenáris ülésre ez a határozati javaslat bekerüljön.

De akkor nézzük most Pölöskei Gáborné Áder Annamária szerepét ebben az ügyben! Ő helyettes államtitkár, politikai felső vezető, közszereplő. Eszközei, felülete, nyilvánossága, forrása van arra, hogy megvédje magát, ha nem ért egyet azzal, amit én a sajtóban állítottam. Ez a lehetőség neki is bármikor fennáll, és ugye, abban egyetértünk, kedves kormánypárti képviselők, hogy talán több lehetősége is van, mint egy ellenzéki képviselőnek. Ez egy kiegyensúlyozott helyzet, de ő ezzel nem élt, néma maradt, és a bátyja, Áder János háta mögé bújva üzenget nekem (Közbeszólás a DK soraiból: Úgy van!), és üzenget Dobrev Klárának, hogy feljelentenek bennünket. Tegyék, és azt gondolom, hogy a bíróság is erre megfelelő választ fog adni.

Hargitai elnök úr arról is beszélt, hogy a feltárás az érdeke, és a feltárás fontos ebben az ügyben. Megtehette volna Pölöskei Gáborné Áder Annamária, hogy a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott vizsgálóbizottság elé elmegy, és ott elmondja, hogy ő felelős szakmai vezetőként, a gyermekvédelemért is felelős főosztályvezetőként mit tett vagy mit nem tett ebben az ügyben.

Nézzük azt, hogy mit nem tett! Nem mentették fel a munkavégzés alól a pedofil igazgatót, nem vonták vissza a vezetői megbízatását, bent lakott az otthonban, retorziók érték a bejelentőket, és megfélemlítették a tanúkat. Ennek lett az eredménye, hogy mire a rendőrségi vizsgálat az első körben lezajlott, visszavonták a gyerekek a feljelentésüket.

Azt mondja elnök úr, hogy én kértem  nem kértem  a mentelmi jogom felfüggesztését. Ez a szó nem hangzott el tőlem, elnök úr. Tehát nagyon kérem, hogy az igazat és csakis az igazat mondja el. Meg fogjuk nézni majd a jegyzőkönyvben. Azt is mondta, hogy az az érdek, hogy legyen ebben vizsgálat, és hogy a fővárosi vizsgálat az, ami tulajdonképpen Pölöskei Gáborné Áder Annamáriát felmenti. Hát, akkor gyorsan csak két idézet. „A bejelentők és a tanúk megfélemlítése, befolyásolása több írásbeli válaszban is fellelhető. Ez egyértelműen a fenntartó felelőssége. Különösen aggályos, hiszen a fenntartónak tudomása volt arról, hogy bent lakott az igazgató az intézményben. A fenntartót semmilyen rendőrségi vizsgálat nem akadályozhatja meg rendszerszintű következtetések levonásában, sőt már a vizsgálat során bizonyíthatóak voltak olyan információk, amely alapján a gyerekek és bejelentők védelme alapján be kellett volna avatkoznia az intézményben a fenntartónak.”

A végére engedjenek meg nekem egy dolgot még! Önök közül, tisztelt kormánypárti képviselő urak, és az önök politikai közösségéből senki nem kért elnézést az áldozatoktól. Egyetlenegy ember tette meg, úgy hívják, hogy Csomós Miklós, aki a következőket mondta: „További hibáimat is részletezhetném, de most nem teszem meg, nem kívánok hosszú levelet írni. Elismerem politikai és erkölcsi felelősségemet az ügyben. Erkölcsi felelősségem súlya nagyobb, mert megengedhetetlen, hogy feltétlenül megbízzunk hatóságokban, intézményekben, szakemberekben, emberekben, ha ez kárt okoz. Még egyszer bocsánatot kérek az áldozatoktól.” Remélem, mélységesen szégyellik magukat. (Taps a DK soraiban. – Közbeszólás ugyanott: Így van!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage