ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Az a sajnálatos helyzet, hogy a kormányoldalnak, a kormánypártoknak a gyermekvédelem, a gyermekek ügye csak akkor fontos, hogyha valamilyen módon lebuknak. Az önök számára ez is csak egy politikai csatatér, egy politikai eszköz, amellyel politikai ellenfeleiket támadhatják. Nagyon-nagyon tanulságos volt a vitát mostanáig hallgatni, hiszen ha lett volna valakinek illúziója abban, hogy a kormányzati szándék ez alkalommal valóban a gyermekek védelmére irányul, az bizonyosan eloszlott volna azután, hogy most már lassan, sőt több mint egy órája hallgatjuk önöket, és az időnek a döntő részében nem a gyerekek ügyével, nem a gyerekek védelmével foglalkoztak, hanem azzal, hogy az ellenzéket illették különböző hamis és hazug vádakkal. (Rétvári Bence: Minden valós!  Nacsa Lőrinc közbeszól.) Önöknek ez a fontos, nem az a fontos, hogy mi történik a gyerekekkel, az a fontos, hogy legyen még egy politikai téma, amelyben hazudhatnak egy nagyot az ellenzékről.

Mert hát ez az ügy bizony úgy kezdődött, hogy önök lebuktak. Ez az ügy azért lett fontos, mert kiderült, hogy az önök által kinevezett köztársasági elnök, az önök igazságügyi miniszterének ellenjegyzésével, az önök volt miniszterének, Balog Zoltánnak a közreműködésével  és én továbbra is állítom, hogy minden valószínűség szerint a miniszterelnök tudtával és támogatásával  kegyelmet adott K. Endrének, aki egy pedofilügy eltussolásában vett részt. Az a helyzet, hogy ráadásul az is kiderült azóta, bármennyire is nem szeretik önök ezt hallani, és bármennyire is perbe fogják emiatt az én képviselőtársamat, Gy. Németh Erzsébetet, hogy a főváros vezetése Tarlós István idején szintén részes volt ennek az ügynek az eltussolásában.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez az ügy ettől lett önöknek újra fontos. Nagyon tanulságos, hogy tavaly őszre ígérték ennek a törvényjavaslatnak a benyújtását, de valahogy tavaly ősszel ez nem volt fontos. Aztán megígérték, hogy majd ennek az ülésszaknak az elején benyújtják, na, hát akkor sem volt fontos. Most, így a választás előtti utolsó üléseken ez hirtelen roppant fontos lett önöknek.

Azt mondják, arról beszél itt képviselőtársam, hogy hát a családon belüli erőszak nem fontos az ellenzéki oldalnak. Önök képesek ezt mondani, akik ostoba propagandaügyek miatt az ellenzék minden kezdeményezése és minden felvetése ellenére nem hajlandóak a mai napig ratifikálni az isztambuli egyezményt, és ezzel nemcsak a magyar nőket és a magyar gyermekeket hozzák hátrányos helyzetbe, de mellesleg hazánkat is újra szégyenpadra ültetik, amikor egy fontos közös nemzetközi egyezményt csak Magyarország…, nem csak Magyarország, de azon nagyon kevés Európa Tanács-tagállam közé tartozik, amelyik nem hajlandó ratifikálni.

Önök azt mondják, hogy ha az ellenzéken múlt volna, akkor semmi nem történt volna a gyermekvédelemben, mert nem támogattuk az önök mindenféle salátákba becsomagolt és más, valóban kártékony szabályokkal összemadzagolt közös javaslatait. (Dr. Répássy Róbert: Btk.!) Mi a helyzet ezzel szemben? Ha az ellenzéken múlt volna, sokkal korábban, sokkal hatékonyabb intézkedések történtek volna. (Zsigó Róbert: Ti voltatok kormányon!) 2010 óta 30 határozati és 27 törvényjavaslatot nyújtott be az ellenzék (Nacsa Lőrinc közbeszól.), amelyeket önök nemhogy elutasítottak, hanem megtárgyalni sem voltak hajlandóak a parlamentben, napirendre sem voltak hajlandóak ezeket tűzni. Egy példát hadd mondjak  végtelenségig sorolhatnám -: a pedofil-nyilvántartásra benyújtottunk egy törvényjavaslatot, jóval korábban, mint a kormány, önök annak a felvizezett, gyengített változatát nyújtották be a parlament elé, amikor mi javasoltuk, akkor érdemben foglalkozni sem voltak hajlandóak vele.

Érdemes talán kiemelni ennek a történetnek a 2021-es fordulóját, azt, amire önök is gyakran hivatkoznak. Mi is történt 2021-ben? Hát, önök hazudnak a lényegről! Az történt, hogy benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely zömmel gyermekvédelmi intézkedéseket tartalmazott, jelentős részben egyébként olyanokat, amelyeket az ellenzék korábban javasolt és kezdeményezett. Eljöttünk a parlament általános vitájára, ugyanúgy, mint most, elmondtuk azt, én magam is  akkor is én voltam a vezérszónok , hogy ez alapvetően egy támogatható javaslat, esetleg finomítani kell rajta. Majd mi történt? A Törvényalkotási Bizottságban  megkerülve a parlamenti eljárást, megszegve a saját maguk Alaptörvényét és házszabályát  egy teljesen más tartalmú javaslatot fűztek ahhoz hozzá (Nacsa Lőrinc: Nem igaz!)  de, igaz , amelyik arról szólt, hogy hogyan kell a magyar állampolgárok egy csoportját diszkriminálni, megbélyegezni (Nacsa Lőrinc: Kit?! Kit?!), és hogyan kell egyébként elérni azt, hogy gyűlöletet lehessen kelteni és megosztottságot a magyar társadalmon belül. Ez történt, és ez volt az, amit mi elutasítottunk, miközben a gyermekvédelmet valóban szolgáló javaslatokat támogattuk volna. Mert, tisztelt képviselőtársaim (Nacsa Lőrinc: Nem igaz! Nem igaz!), az önök elvárásai nem fogják meghatározni, hogy mi az álláspontunk.

A mi álláspontunk az, hogy mi a magyar gyermekek érdeke és mi a magyar társadalom érdeke. És támogatni fogunk mindent, ami valóban a gyermekek védelmét szolgálja, és el fogunk utasítani mindent, ami ostoba politikai szándékokat, gyűlöletkeltést, megbélyegzést szolgál. Éppen ezért bármennyire is sandák az önök politikai szándékai, természetesen ennek a javaslatnak az esetében sem ezt vizsgáljuk, hanem magát a javaslatot, azt, hogy szolgáljae ez a javaslat a magyar társadalom és a magyar gyermekek érdekeit. Azt kell mondanom, hogy ebből a szempontból ezzel a javaslattal nem az a fő baj, ami benne van, hanem az, ami kimaradt belőle. Mert bármennyire is pozitívak például azok az intézkedések, amelyeket a képviselő úr megemlített az állami gondozásban, gyermekvédelemben élő gyermekek kulturális és sportlehetőségeivel kapcsolatban  hát, ez csodálatos, és ez egy fontos dolog, tényleg fontos dolog , na de hát, mindez akkor, amikor egyébként éppen a bizottsági vitában beszéltünk arról, és az önök képviselőtársa ismerte be indirekt módon, hogy a gyermekvédelemben, így az intézményekben dolgozók döntő többsége ma minimálbért keres, amikor a normatívák a gyermekvédelemben alacsonyabbak, mint a börtönökben, és még a végtelenségig sorolhatnám, ebben a helyzetben ezek az intézkedések persze fontosak, de messze nem elégségesek.

A Gyermekjogi Civil Koalíció összesen 40 pontban tett javaslatokat érdemi változásokra a gyermekvédelem területén, olyan javaslatokat, amelyek a gyermekvédelem egész rendszerében, a családok támogatásától egészen a gyermekvédelmi intézményekig vagy az utógondozásig tartalmaztak volna pozitív intézkedéseket. Ezek közül az intézkedések közül önök egyet sem illesztettek be ebbe a törvényjavaslatba, egyáltalán semmilyen módon nem fogadták el, nem tekintették partnernek a civil szervezeteket és a szakmákat ennél a javaslatnál  ez is bizonyítja, hogy nem szakmai megoldást keresnek, hanem, bizony, inkább politikai hasznot remélnek ettől a javaslattól is; ha tetszik, ez a javaslat az önök szándéka szerint sajnos sokkal inkább a Fidesz választási kampányának a része, mint valódi segítséget akar nyújtani.

Hasonló a helyzet, hogy még egy példát mondjak  és tényleg a végtelenségig sorolhatnám a szakmai hiányosságokat ebben a törvényjavaslatban, de még egy példát hadd mondjak , hogy ez a javaslat, miközben a jelzőrendszer esetében valóban szigorítja a jelentési kötelezettséget  nehéz vitatni egyébként azt, hogy ebben az esetben indokolt lehet a büntetőjogi felelősség is, tehát ez is egy támogatható intézkedés , közben egyébként a szigorú intézkedéseket nem terjeszti ki azokra, akik tevőleges, közvetlen módon vesznek részt a pedofil-bűncselekmények eltussolásában.

(13.00)

K. Endrére e szerint a törvényjavaslat szerint sem vonatkoznának szigorúbb szabályok, mint eddig. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: De!  Dr. Répássy Róbert: Dehogynem!) Nem, államtitkár úr, nem bizony, mert csak a pedofilbűn-elkövetőkre vonatkoznak szigorúbb szabályok (Dr. Répássy Róbert: Nem kaphatna kegyelmet például!  Szabó Timea: Nem egyértelmű…), és vele nem az volt a fő baj, hogy a jelzőrendszerben elmulasztotta a jelentési kötelezettségét, és még a végtelenségig folytathatnám az ilyen típusú szakmai kifogásokat. De ez nem jelenti azt, hogy ez a javaslat ne lehetne javítható, ne találhatnánk jobb megoldásokat.

Az előterjesztő képviselőjeként Nacsa képviselő úr azt mondta a bizottságban, hogy minden épeszű módosító javaslatra nyitottak, mint ahogy… (Nacsa Lőrinc: Épeszű!)  világos, ezt értettem; olyanokat szoktunk tenni, majd meglátjuk, hogy önök hajlandóake ezeket érdemben figyelembe venni  az előterjesztő maga is ígéretet tett a beszédének az elején a törvényjavaslat egyik aránytalanságának, hibájának a kijavítására.

Én azt gondolom, hogy be fogjuk nyújtani a módosító indítványokat, a szociáldemokrata-zöld szövetség képviselőivel dolgozunk ezeken a javaslatokon; azt gondolom, hogy 13-14 módosító indítványt biztosan fogunk tenni ehhez a javaslathoz. Nézzük meg azt, hogy önök valóban nyitottake ezekre, hajlandóake önök befogadni a javaslatokat, amelyek egyébként az önök által preferált szigorú büntetőpolitika jegyében ebben az esetben jobb, életszerűbb megoldásokat tartalmaznak annak érdekében, hogy a pedofilok segítői, támogatói, rejtegetői, bújtatói  legyenek akár a gyermekvédelmi rendszer részei, akár a fenntartó képviselői vagy éppen politikusok  szigorúbb fenyegetéssel nézzenek szembe. És nézzük meg azt, hogy támogatjáke azokat a javaslatokat, amelyek érdemben javítják a gyermekvédelmi rendszer működését, ahol egyébként alapvetően nem törvényi problémák vannak, hanem finanszírozási, irányítási és szakmai problémák. Nézzük meg, hogy önök nyitottak leszneke ezekre a javaslatokra.

Még egy külön törvényjavaslatról is hadd mondjak egy mondatot nagyon röviden. Abban a javaslatcsomagban is, amelyik az internetes védelemmel, a gyermekek internetes veszélyek elleni védelmével foglalkozik, számos jó szakmai elemet találunk. Úgy látjuk, hogy ez a javaslat a maga területén egy szakszerű, egyébként az európai uniós irányokkal és a civil szervezetek javaslataival is összhangban lévő javaslat. Ennek a törvényjavaslatnak a támogatása kapcsán is azt látjuk, hogy erre komoly esély van.

Ugyanakkor még egy dolgot el szeretnék mondani, tisztelt képviselőtársaim. Legyen világos, és azért is fogalmazok most ebben a kérdésben feltételes módban: ha ugyanazt a disznóságot csinálják meg, mint 2021-ben, hogy egy alapvetően jó szándékú, bár nem tökéletes javaslatot utólag olyan elemekkel rontanak el, amelyeknek semmi köze sincs az eredeti szándékokhoz, akkor ismét be fogják bizonyítani azt, hogy önök nem konszenzust keresnek, nem jó szakmai megoldást, hanem kizárólag ócska propagandát és politikai konfliktust keresnek. És ha ez így lesz, akkor ezt ugyanúgy nem fogjuk támogatni, mondjanak akármit és akármilyen nevetséges elvárásokat is fogalmazzanak meg.

Végül még egy kérdésre röviden hadd térjek ki! Államtitkár úr és miniszterelnök úr szokásos propagandamondata az, hogy azt mondják: és mennyivel több pedofilbűn-elkövető van most börtönben. Ehhez két megjegyzést szeretnék tenni: egyrészt az önök által mondott adat hazugság, vagy mondjuk azt, hogy egy blöff. Én megpróbáltam önöktől kikérni részletesen, mindkét államtitkár úrtól egyébként, hogy pontosan milyen bűncselekményeket számolnak bele a 2010-es számba és milyen bűncselekményeket számolnak bele a 2023-as számba, és hogy melyik bűncselekményért kik ülnek és hányan ülnek. Egyikük sem válaszolt, és nem véletlenül nem válaszolt (Rétvári Bence: A Facebookra is kitettük…), mert az a helyzet, hogy ebből kiderülne az, amit a szakértők mondanak (Rétvári Bence: Minden évben minden számot, minden bűncselekményt...), hogy egyébként nagyon nehezen összehasonlítható a két adat, hiszen az új Btk.-val jelentősen megváltozott az a kör (Dr. Répássy Róbert: Szigorítottuk…), amit önök 2010-re számolnak bele, teljesen más kört számolnak bele. És ha még a bolti lopásokat is hozzászámoljuk ezekhez a bűncselekményekhez, akkor nyilván még nagyobb szám lesz  ez kamu!

De ennél sokkal fontosabb, és ezzel szeretném bezárni a mondanivalómat: tudják, képviselőtársaim, mindegy, hogy hány pedofilt csuknak börtönbe, hogyha utána az önök politikusai kegyelemmel kiengedik őket. És amíg ezért nem kérnek bocsánatot és ezt az ügyet nem tisztázzák, addig minden hiteltelen önöktől, amit gyermekvédelmi ügyben mondanak. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd és a Momentum padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage