HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt én is meg tudom és meg is szeretném erősíteni, hogy a Fidesznek és a KDNP-nek a gyermekvédelem az egyik legfontosabb kérdés. Azt is mondhatnám, hogy a mi politikai közösségünknek a gyermekvédelemmel való foglalatoskodás egy folyamatos tevékenység, soha le nem zárt akta, úgy egyébként, ahogy a családtámogatás is, hiszen folyamatosan dolgozunk azon és nézzük, hogy a családokat hogyan lehet támogatni, és folyamatosan dolgozunk és nézzük, hogy hogyan lehet a gyermekeinket az újabb és újabb veszélyekkel szemben megvédeni.

Természetesen azt gondoljuk, hogy a gyermekeket a családoknak, a szülőknek kell megvédenie, de sajnos vannak olyan gyermekek, akik úgy kénytelenek felnőni, hogy nincsen szülőjük, nem tudnak vagy nem akarnak róluk gondoskodni. Itt az államnak kiemelt szerepe van, és valóban, nekünk az a célunk ezzel a folyamatos tevékenységünkkel, hogy a gyermekek elleni bűncselekményekre mindenki úgy tekintsen Magyarországon, mint az elkövethető legsúlyosabb bűnök egyike. Az a célunk, hogy a legszigorúbb gyermekvédelmi törvényt hozzuk létre Magyarországon.

Én sem tehetem meg, hogy nem reagálok Arató képviselő úrra. Egy igazi kommunista technikával találkozhattunk itt, amikor ön azt mondja, hogy a gyermekvédelmet is csupán arra használja föl a Fidesz-KDNP politikai eszközként, hogy önöket támadjuk. Na most, a helyzet az, hogy a kommunisták csinálták ezt mindig, hogy az ellenfelüket azzal vádolták meg, amit ők csinálnak. (Orosz Anna: Ismerős?) Merthogy nagyon sajnálatos, de ez a helyzet, önök használják föl még a gyermekeink védelmének az ügyét is arra, hogy egyébként a Fideszt és a KDNP-t támadják. Mi más lehet az oka annak, hogy önök az elmúlt időszakban semmit nem támogattak, aminek a célja a gyermekeink védelme volt? Hát, hogyan lehet nem támogatni például 2013-ban a kapcsolati erőszak mint bűncselekménytípus bevezetését? Mi más oka lehet ennek, tisztelt Arató képviselő úr, mint hogy önök politikai eszközként tekintettek akkor is és tekintenek ma is a gyermekvédelemre, és politikai alapon nem támogatták ezt a javaslatot.

Vagy éppen a menedékházakról szóló törvényjavaslat; azt sem támogatták, az ön pártelnöke, Gyurcsány Ferenc nemmel szavazott, vagy képviselőtársai, Vadai Ágnes, Varju László nemmel szavaztak arra, hogy létrehozzanak menedékházakat, ahol egyébként a kapcsolati erőszak áldozatául vált anyákat és a gyerekeiket is el lehet helyezni, és el tudnak rejtőzködni az őket bántalmazók elől.

Tehát az a helyzet, képviselő úr, hogy ezek mind azt bizonyítják, hogy bizony önök tekintenek politikai eszközként a gyermekvédelemre, és nem az ügy lényegét nézik, nem a gyermekeinket akarják megvédeni, hanem a fő céljuk a hatalom megragadása, és hogyha ehhez eszközként a gyermekvédelmet vagy a családok támogatását kell felhasználni, akkor még ezt sem átallják használni arra, hogy bennünket támadjanak annak érdekében, hogy a hatalmat újra magukhoz tudják ragadni.

(13.20)

Az a helyzet, hogy nemcsak a meg nem szavazott törvényjavaslatokat nézhetjük, hanem azt is, hogy mit csináltak önök, amikor kormányoztak, mert itt már szóba került, és itt vannak az egzakt számok, hogy önök semmit nem tettek annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi intézmények több pénzből gazdálkodhassanak.

Ezzel szemben viszont 2010 óta a háromszorosára emelkedett a költségvetésben a gyermekvédelmi intézmények támogatása, vagy éppen a szociális és gyermekvédelmi célokra fordított összegek is több mint megháromszorozódtak. És még mielőtt be akarják kiabálni, hogy na, de az infláció, önök is pontosan tudják  de hogyha nem tudják, akkor nézzék meg a KSH vagy az Eurostat adatait , hogy az infláció messze, megközelítőleg sem növekedett annyit, mint amennyit növekedtek ezek a források. Még egyszer mondom, hogy itt háromszoros, négyszeres forrásnövekedések tapasztalhatók.

Ezzel szemben önöknek, amikor jött egy válság, ami persze eltalálta Magyarországot, mert katasztrofális gazdaságpolitikát csináltak, és jött a 2008-2009-es válság, annak érdekében, hogy az állam ne menjen csődbe, egyáltalán nyugdíjat tudjanak fizetni, az IMF-et be kellett hívniuk, az IMF elvárása pedig az volt, hogy csökkenteni kell a kiadásokat. Önöknek abban az időben a gyermekvédelem, a gyermekvédelmi intézmények, a gyermekvédelemben dolgozók bére csupán egy költségvetési sor volt (Dr. Selmeczi Gabriella: Úgy van!), és minden költségvetési sorról és erről a sorról is szépen lehúztak összeget. Konkrétan 12 milliárd forintot vontak el akkor (Nacsa Lőrinc: Szégyen!), óriási összeg volt az. Szó nélkül elvettek bért, és csökkentették az ezzel kapcsolatos kiadásokat. Én azt gondolom, hogy ezért önöknek kell szégyellniük magukat.

Ami a gyermekvédelmet illeti, még mielőtt rátérnék az előttünk fekvő törvényjavaslat konkrét tartalmára, azért szeretném ebben a tekintetben is megerősíteni, hogy számunkra fontos a gyermekvédelem. Két dologról beszélnék, ami ebben a javaslatban nincs benne, de fontos eredménynek tartom, amit a Fidesz-KDNP-kormány végrehajtott, az egyik a nevelőszülői hálózat.

Azt gondolom, hogy Magyarországon sajnos a rendszerváltás előtt kialakult egy rossz gyakorlat, hogy azokat a gyermekeket, akiket nem akartak vagy nem tudtak a szüleik felnevelni, azokat a társadalomtól minél távolabb, egy nagy intézményben helyezték el, hogy lehetőség szerint a társadalom ne is találkozzon velük, ne is lássa őket. Önök ezzel a rosszul kialakult rendszerrel egyébként a kormányzásuk alatt az égegyadta világon semmit nem csináltak. (Arató Gergely: Ez nem igaz! Abszolút nem igaz!  Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

Mi pedig azt mondtuk, hogy lehetőség szerint minél több gyermeket próbáljunk elhelyezni nevelőszülőknél, és ezért elkezdtük fejleszteni a nevelőszülői hálózatot, aminek meg is lett az eredménye, mert 2010-hez képest több mint 10 százalékkal több nevelőszülő van ma Magyarországon, mint 2010-ben.

Hála istennek több mint 10 százalékkal, sőt, majdnem 20 százalékkal növekedett azon árva gyerekek vagy állami gondozott gyermekek száma, akik már nem ezekben az intézményekben, tehát nem gyermekotthonokban, hanem nevelőszülőknél nevelkednek, mert ha nem is tudnak a természetes szüleikkel együtt lenni, de mégiscsak jobb  talán ebben megállapodhatunk, ez lehet egy közös pont , hogyha szülők nevelik föl őket, még ha azok csak nevelőszülők is, mint ha otthonokban lennének. Ez, azt gondolom, hogy nagy eredmény, ezzel foglalkoztunk, a Fidesz-KDNP-kormány ezzel foglalkozott, és vannak is jelentős eredményeink.

A másik pedig az a javaslat, ami egyébként szintén itt van önök előtt, amit Nacsa Lőrinc képviselőtársammal nyújtottunk be, ez pedig az energiaitalok káros hatásait csökkentené a 18 év alattiak tekintetében. Az a célunk, hogy megtiltsuk az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt, mert ezt is egyébként egy teljesen újszerű veszélynek tartjuk, amire, azt gondoljuk, hogy az államnak kötelessége reagálni.

Tehát ebből is, azt gondolom, világosan látszik, hogy mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyermekeinket megvédjük, és erről szól az előttünk fekvő törvényjavaslat is, amelyből két elemet emelnék ki.

Egyrészt megvédeni a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól, ez három törvénymódosítást jelent. Itt fontosnak tartom a szűrt internet lehetőségét. Ez egy feketelista lesz tulajdonképpen a legelterjedtebb pornográf és erőszakos oldalakról, amit egyébként folyamatosan frissítve állít össze az NMHH, és azt megküldi a szolgáltatóknak. Azon szülőknek, akik ezt kérik, ezt a szűrt internetet biztosítják a gyermekeik számára.

Azt gondolom, hogy fontos lépés az, hogy amennyiben ezt itt elfogadjuk  a Fidesz-KDNP biztos igennel fog szavazni, reméljük, majd önök is , ezt megszavazzuk, azt gondolom, hogy ezután még van tennivaló, hiszen erre a lehetőségre fel kell hívni a szülőknek a figyelmét, mert még ha el is fogadjuk, és ez a lehetőség opcióvá válik a szülők számára, nem biztos, hogy tudnak róla. Úgyhogy ezúton is kérem önöket, hogy ne csak támogassák ezt a törvényjavaslatot, hanem ahogy majd mi is, önök is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy erről minél több szülő értesülhessen, és ezt az államilag biztosított eszközt használják is.

Azt gondolom, hogy azok az egyéb javaslatok, amelyek ebben a törvényjavaslatban benne vannak, szintén azt a célt szolgálják, hogy mindenkinek elmenjen a kedve attól, hogy gyermekekkel szemben bűncselekményt próbáljon elkövetni. Ha elfogadjuk ezt a törvényt, akkor a gyermekvédelmi intézmények szakmai foglalkoztatottjai számára kötelező lesz a pszichológiai alkalmassági vizsgálat, ellenőrizni fogják a kifogástalan életvitelt, és áteshetnek megbízhatósági vizsgálaton is.

A büntető törvénykönyv további szigorítása is nagyon fontos eleme. Tehát nem évül el soha a pedofil jellegű szexuális bűncselekmény; ha valaki pedofil-bűncselekményt követ el, azt soha nem lehet majd ezentúl feltételesen szabadlábra bocsátani; és soha nem kaphat ezentúl erkölcsi bizonyítványt az, aki gyermek sérelmére követ el szexuális bűncselekményt. Az is nagyon fontos, hogy ezentúl, ha elfogadjuk ezt a javaslatot, akkor a reintegrációs őrizetet, amit nagyon sokan megismerhettek az elmúlt időszakban, ezt is kizárjuk a pedofil-bűncselekmények esetén. (Szabó Timea felnevet.) Ezt is egy fontos szigorításnak tartom, még hogyha Szabó Timeának ez vicces is. Szerintem ez egyáltalán nem vicces (Szabó Timea: Nem vicces! Hollik úr, K. Endrét önök engedték ki…  Az elnök csenget.), úgyhogy legyen kedves nem nevetni, hanem inkább támogassa ezt a törvényjavaslatot, ahogy ezt mi is meg fogjuk tenni! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage