DR. PAJTÓK GÁBOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Alaptörvény a magyar jogrend alapját képezi, kifejezi a nemzet akaratát, a textus mintegy szövetet képez a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között, mégis élő, a jelenkor változásaihoz alkalmazkodó jogi keret, amely védelmezi a magyarság önazonosságát, kifejezi értékrendszerét, megtestesíti akaratát, meghatározza létezésének legalapvetőbb közjogi formáit. Az Alaptörvény összefoglal minden olyan értéket, amelyet a magyar társadalom kiemelten fontosnak tart.

Eme bevezető után most idézzük fel 2022. április 3-át, amikor is a magyar emberek között korábban soha nem látott egyetértés jött létre, hiszen majd’ 3,7 millió honfitársunk fejezte ki, tette egyértelművé: gyermekeink biztonsága minden mást megelőzően fontos érdek számunkra. A gyermekvédelmi népszavazás üzenete egyértelmű volt: a gyermekeket érő abúzusok ellen minden eszközzel fel kell lépni, a gyermekeket bármi áron meg kell védeni. Ezért a jogalkotónak arra kell törekednie, hogy Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét alkossa meg.

Az előttünk fekvő alaptörvény-módosítás első fontos célja, hogy kiegészítse a gyermekvédelmi rendszert szabályozó normákat. Hazánkban zéró tolerancia van érvényben a gyermekbántalmazás valamennyi formáját illetően. A gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőit a törvény teljes szigorával kell büntetni. Ennek részeként a javaslat arra irányul, hogy a köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát nem gyakorolhatja egyes, gyermekek sérelmére elkövetett, sarkalatos törvényben megállapított, szándékos bűncselekmények esetében. A gyermekvédelmet szolgáló alaptörvény-módosítás kizárja annak lehetőségét, hogy köztársasági kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt vagy közreműködött ilyen bűncselekmény elkövetésében. A rendelkezés egyértelművé teszi, kifejezi: aki pedofil-bűncselekményt követett el, semmilyen módon nem mentesülhet a felelősség alól.

Az elmúlt évek gyakorlatát végigtekintve láthatjuk, miniszter úr is utalt rá, hogy kormányoktól függetlenül mindig ellenjegyzésre kerültek a kegyelmi kérvények  egy eset kivételével. A miniszterelnök úr által benyújtott, a gyermekvédelmet szolgáló alaptörvény-módosító javaslat kiegészítése eltörli a köztársasági elnöki döntéssel szembeni igazságügy-miniszteri ellenjegyzés kötelmét. A rendelkezéssel egyértelművé válik: a kegyelmi jogkör a köztársasági elnök diszkrecionális joga, azt önállóan gyakorolja.

Tisztelt Ház! Az alaptörvény-módosítás második fontos célja annak biztosítása, hogy az Európai Unió nevében történő hitelfelvételhez és az ahhoz kapcsolódó garanciavállaláshoz Magyarország csak az Országgyűlés felhatalmazása alapján járulhasson hozzá, amennyiben az országunk számára fizetési kötelezettséget keletkeztet. Ez a felhatalmazás egy olyan biztosíték, amely kétharmados parlamenti döntéshez köti az Európai Unióval közös hitelfelvételt. Az Európai Unió mintegy hitelközösséggé alakítása ma Európa-szerte láthatóan egyre népszerűbb gondolat, miközben a közös, európai uniós hitelfelvétel ténylegesen azzal jár, járhat, hogy azt a magyar embereknek is meg kell fizetniük. Ezért szükséges az Alaptörvény módosítása, amely által lehetővé válik, hogy Magyarország mint tagállam ki tudja fejezni akaratát egy komoly mértékű hitelvállalás előtt, hogy ki tudja fejezni: az azzal járó teherviselés egyensúlyban legyen a szükséges támogatási aránnyal.

(17.30)

Tisztelt Országgyűlés! A szomszédunkban már több mint két éve háború dúl, amelynek vége ma még nem látható, sőt napról napra egyre jobban azt érezhetjük, hogy a háborúra való készülés, késztetés Brüsszelben egyre inkább fokozódik, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a NATO is aktív, tevőleges szerepet vállal a két szláv nemzet közötti háborúban való részvételt illetően.

Hol vagyunk már attól, hogy sisakot küldenek a nyugat-európai országok az ukrán harcoló félnek?! Immáron nagy hatótávolságú, megsemmisítő erővel bíró haditechnikai szállítmányok szolgálják a háború folytatását, egyre kevésbé zárható ki, hogy harcoló alakulatokat, katonákat is küldenek a háborúba. A NATO is ebbe az irányba sodródik. Elkezdte koordinálni a fegyverszállításokat, katonai kiképzéseket folytat, a tagállamoktól pénzügyi forrásokat akar allokálni a háború céljára.

Meggyőződésem, aki valóban a béke pártján áll, annak továbbra is ki kell állnia amellett, hogy azonnali tűzszünetre, béketárgyalásokra, békekötésre van szükség. Magyarország mindig a béke oldalán állt, az orosz-ukrán háború kitörése előtt és azóta is. Mi továbbra sem küldünk katonákat és fegyvereket az ukrán-orosz harctérre.

Tisztelt Ház! Mára valósággá lett, amit még a XX. század utolsó éveiben sem gondoltunk, hogy a XXI. század a kihívások és a veszélyek évszázadává vált. Ezért megfontolt, alapos mérlegelésen alapuló, ugyanakkor hatékony és kellő időben meghozott döntésekre van szükség ahhoz, hogy hazánk számára biztosítani tudjuk a megfelelő nemzeti válaszok kialakítását, hogy olyan döntéseket hozhassunk, amelyek biztosítják hazánk védelmét és biztonságát. Ehhez kapcsolódik a harmadik alaptörvény-módosítási javaslat, amely a honvédségi csapatmozgásokat érinti, amelyek nyilvánvalóan a háborús helyzetekhez alkalmazkodnak, amikor is gyors reagálásra van szükség.

Jelenleg az Alaptörvény a Magyar Honvédség csapatmozgásai tárgyában hozható döntések tekintetében a jogkört megosztja a kormány és az Országgyűlés között. A javaslat ezen alapelven változtat, amikor ezen megosztás részletszabályait a jelenlegi alkotmányos szintről sarkalatos törvényi szintre helyezi át. A módosítást követően az Alaptörvény 47. cikke alapján a Magyar Honvédség katonai műveletekben való részvételéről sarkalatos törvény rendelkezne, amely 2024. november 1-jétől válna hatályossá.

Tisztelt Országgyűlés! Összegezve az elmondottakat: az Alaptörvény tizenharmadik módosítása jelentős változásokat szorgalmaz a gyermekeink és hazánk védelme, valamint biztonsága érdekében.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy az elhangzottak ismeretében a Fidesz képviselőcsoportjához hasonlóan támogassák az Alaptörvény módosításáról szóló javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage