DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Ennek a hosszú napnak a végén röviden szeretnék csak válaszolni.

Nagyon köszönöm a támogató nyilatkozatokat, köszönöm, hogy még az ellenzéki oldalról is volt olyan, aki a benyújtott alaptörvény-módosítás céljaival egyetértett, persze aztán már konkrétan nem értett egyet az alaptörvény-módosítással. De úgy gondolom, hogy mindhárom kérdés tekintetében, amelyet az alaptörvény-módosítással rendezni kíván a kormány, fontos, időszerű módosításról van szó. Mind a három kérdés olyan, amely csak az Alaptörvény szintjén megoldható, és csak az Alaptörvény szintjén szabályozható kérdésről van szó, ezért szükséges az Alaptörvény módosítása.

Az eddigi tapasztalatunk az, hogy sohasem módosította az Országgyűlés feleslegesen vagy túlzott szabályozás miatt az Alaptörvényt; csak akkor módosult mindig az Alaptörvény, amikor erre valóban az alkotmányos szintű szabályok miatt szükség volt. Most is ez a helyzet, hogy ezeket a kérdéseket nem lehet másként rendezni, akár a köztársasági elnök kegyelmi jogköréről, ellenjegyzésről, miniszteri ellenjegyzésről legyen szó, akár csapatmozgásokról legyen szó, vagy akár hitelfelvételről, európai uniós hitelfelvételről, ezeket a kérdéseket mind az Alaptörvénnyel érdemes rendezni.

Az Alaptörvénnyel kapcsolatos kritikáját az ellenzéknek már évek óta hallgatjuk. Magyarország Alaptörvénye legitim, Magyarország Országgyűlése, többször megválasztott Országgyűlése megerősítette ezt az Alaptörvényt. Minden módosítás megerősíti az Alaptörvényt, hiszen az Alaptörvény módosítása is az Alaptörvényen alapul. Tehát azt gondolom, hogy ebben kérdés sem merülhet fel.

Az, hogy valakinek nem tetszik az Alaptörvény, vélhetően abból adódik, hogy nem olvasta. Úgy gondolom, hogy itt nem hangzott el olyan mondat, ha valaki mondott volna legalább egy szakaszt, hogy na, neki az nem tetszik benne, akkor komolyan vehető lenne ez a kritika. De egyetlenegyet sem hallottunk, egyetlen idézetet sem hallottunk az Alaptörvényből, ami neki nem tetszik. Pedig azt hittem, hogy az MSZP-sek például elmondják, hogy nekik nem tetszik az Alaptörvény U) cikke, amelyben a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjának felelősségéről rendelkezik az Alaptörvény. Legalább mondtak volna ilyeneket, de nem mondtak.

Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a szót, és kérem, hogy támogassák az Alaptörvény módosítását. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage