KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy friss hírrel szeretnék indítani, ami azt gondolom, sajnos nagyon jól jellemzi a hazai közállapotokat. Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból  ez a friss hír. Egy érintett szerint, idézem: „Műszak közepén szóltak nekik, hogy pakoljanak össze mindent, mert ki vannak rúgva. Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön ide mindenki, mert baj van. Összepakoltunk, aztán kimentünk. Ott egyből elvették a belépőkártyánkat, az öltözőkulcsokat, és mondták, hogy menjünk.” Minderről egy érintett közlése alapján az RTL Híradó számolt be egyébként elsőként. Ez Magyarország, 2024 tavasza, ide vezetett a kormány akkumulátorgyarmatosító politikája.

Ennek az akkumulátorgyarmatosító politikának az a lényege, hogy hazánkat egyszerre szolgáltatják ki a nyugati nagytőkének, az autógyáraknak, és egyszerre szolgáltatják ki a távol-keleti nagyvállalatoknak, a távol-keleti nagytőkének, az akkumulátorgyáraknak is. Gyakorlatilag arról van szó, hogy tálcán kínálják fel Magyarországot ezeknek a befektetőknek, tálcán kínálják fel hazánk természeti erőforrásait és a humán munkaerőt is, amelyet vagy amelyeket ezek a gyárak, autó- és akkumulátorgyárak kizsákmányolnak, kizsigerelnek.

Jellemző erre a folyamatra, hogy itt alapvetően olyan multinacionális vállalatokról van szó, amelyek a legegyszerűbb összeszerelő tevékenységet végzik, tehát ez jelenti a legkevesebb hozzáadott értéket, ha a teljes termelési láncot vizsgáljuk és elemezzük. És ennek a folyamatnak a végén, az összeszerelő tevékenység, az összeszerelés végén a megtermelt profitot, hasznot teljes egészében kiviszik az országból ezek a nagyvállalatok, ebből a nyugati és a távol-keleti nagyvállalkozók, tőkések fognak gazdagodni. Ráadásul a magyar kormány száz- és ezermilliárd forinttal támogatja ezeket a nagyvállalatokat, és látjuk, hogy mi az eredmény: az egyik oldalon több mint százmilliárd forintos állami támogatás  itt az iváncsai gyárról és más akkumulátorgyárakról beszélünk , a másik oldalon pedig több száz munkavállalónak az elbocsátása.

Egyébként eddig a pillanatig nem tudjuk, hogy pontosan milyen arányban bocsátottak el külföldi vendégmunkásokat és hazai munkaerőt, a gyár titkolózik. Egyébként itt szeretném megkérdezni a kormány képviselőjét, hogy önök tudjáke, tehát a kormány indítotte ez irányú vizsgálatot, tisztában vannake azzal, hogy pontosan kiket, hogyan, milyen formában rúgtak ki.

Egyvalamit viszont biztosan tudunk, hogy kölcsönzött munkaerővel dolgozott ez a gyár is, ahogy a többi gyár is. Ennek azért van jelentősége, mert a kölcsönzött munkaerőt a legegyszerűbb elbocsátani, a kölcsönzött munkaerőt a legegyszerűbb lapátra tenni, a legegyszerűbb tőlük megszabadulni. Pontosan ezt jelenti ez a foglalkoztatási forma, amit ezek az akkumulátorgyárak magukkal hoznak, ez jelenti a munkaerő kizsákmányolását, kizsigerelését, majd a folyamat végén elbocsátják őket, kirúgják őket.

Azért is nagyon fájó ez az egész helyzet, mert míg az egyik oldalon ezeket az akkumulátorgyárakat agyontámogatják, és tényleg sok ezer milliárd forintot szánnak akár közvetett, akár közvetlen támogatására ezeknek a gyáraknak, addig a másik oldalon a hazai munkaerőt megteremtő, a hazai munkaerőt megtartó hazai kkv-szektort nem támogatják. Tehát amíg egy munkahely létrehozására ebben az akkumulátorgyárban 60-80, akár 100 millió forintot szánnak egy munkahelyre vetítve, addig a hazai kkv-szektor munkahelyei nem kapják meg ezt a támogatást, holott látjuk, ha baj van, akkor ezek a multik, ezek a távol-keleti multik a leghamarabb szabadulnak meg a munkaerőtől, rájuk nem lehet számítani, ha baj van.

Nagyon sok párt nagyon sok mindent mond az európai parlamenti választások tétjéről. Az LMP azt mondja, hogy ezen a választáson meg lehet állítani, vagy le lehet lassítani az akkumulátorgyarmatosítás folyamatát. Az LMP arra kéri a választópolgárok támogatását, hogy állítsuk meg ezt a folyamatot. Mi minden egyes LMP-re leadott szavazatot arra fogunk fölhasználni, hogy azt az erőt gyűjtsük össze, amivel meg lehet fékezni ezt az őrületet, amivel le lehet állítani az akkumulátorgyarmatosítást Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage