DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Egy anyagból dolgozunk, ön is az RTL tudósítását olvasta fel, de kérem, hogy ez esetben korrekten olvassa fel. Köztudott, hogy az RTL nem tartozik a legjelesebb támogatóink közé, de még ő is korrektebben közvetített az eseményekről, mint ahogy ön a felszólalásában a helyzetet leírta. Azt mondja: „Pénteken több száz embert elküldtek az iváncsai akkumulátorgyárból, ahol már működnek a gyártósorok, de egyelőre nem indult el a termelés, csak tesztüzem zajlik.”  számolt be róla vasárnap esete az RTL Híradó. Tehát tesztüzem, próbaüzem zajlik, ami természetesen nemcsak a technikára, technológiára, termékekre, hanem a foglalkoztatásra, a termelés ütemére  egy műszak, két műszak, három műszak et cetera , tehát az üzem működésére vonatkozik.

(13.10)

Ami az ön által konkrétan…  talán azt mondta, hogy ezeket a legegyszerűbb elbocsátani, a kölcsönzött munkavállalókat. Olyannyira egyszerű, hogy nincs is szükség az elbocsátásukra, mert ők egy kölcsönszerződéssel vannak foglalkoztatva, tehát munkajogi szempontból nem tekintendők ebből a szempontból elbocsátandó alkalmazottnak. Tehát ennyire egyszerű elbocsátani őket, hogy nem is szükséges. Egyébként négy munkaerő-kölcsönző biztosította ezt a leépített létszámot, és a leépítés kizárólag külföldieket érintett, tehát magyar munkaerőt nem.

A munkaerő-kölcsönzőktől származó információk alapján tájékozódtunk, mert számoltunk azzal, hogy ma ezt önök itt felhozzák, a munkaerő-kölcsönzőktől származó információ alapján a leépítéssel érintett munkavállalók más munkáltatókhoz történő elhelyezése biztosított és folyamatban van. Tehát ezeknek az embereknek a megélhetése biztosított.

Ami pedig a napirend előtti hozzászólásának  hogy mondjam  a savát-borsát jelenti, annak kapcsán azért hadd mondjam el, hogy a külföldiek foglalkoztatásának és a szigorú hazai szabályozásnak kedvező hozadéka, hogy gazdasági nehézségek esetén vendégmunkások elbocsátásával meg lehet őrizni a magyar munkavállalók helyzetét.

Tisztelt Képviselő Úr! Harminc évvel ezelőtt, amikor  azt kell mondanom, hogy közösen  egy rendszerváltás elhatározói, résztvevői, utóbb megélői voltunk, abban állapodtunk meg, hogy egy piaci gazdaságot, magyarul: a kapitalizmust építjük. A kapitalizmusnak meg bizony az velejárója, hogy ha jól megy egy üzem, akkor felveszik az alkalmazottakat, ha meg rosszul megy valahol a világban, és ez a magyar gazdaságban és egy magyar üzemben érződik, akkor bizony elbocsátják az embereket. Ez a kapitalizmus. Ez természetesen nem a szép oldala, ez nem a kávéház Bécsben, ez nem sok minden, de ez volt a társadalom döntése, az önöké, a miénk is, ennek ez az egyik járuléka.

Egyébként, ha már Iváncsáról és Fejér megyéről van szó: az országban az egyik legjobb munkaerőpiaci helyzetben lévő vármegye. 78,1 százalékkal a negyedik legmagasabb a foglalkoztatási szint, ami a harmadik legalacsonyabb munkanélküliséggel párosul, ami a KSH legutolsó mérése szerint összesen 2 százalékot tesz ki. Fejér vármegyét jellemzi a legintenzívebb munkaerő-kereslet az országban, az üres munkaposztok aránya a munkahelyek 3,5 százalékát teszi ki, ami közel 5 ezer betölthető munkahelynek felel meg. A munkaerő iránti élénk kereslet miatt az elhelyezkedési lehetőségek itt a legkedvezőbbek az országban. A magas foglalkoztatási szinthez képest ez a létszám, amiről egyébként most szó van, nem teljesen helytálló.

Ami pedig a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások támogatását illeti, kérem képviselőtársamat, hogy tanulmányozza az ezen magyar cégek támogatására vonatkozó igen terjedelmes lehetőséglistákat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage