TORDAI BENCE (Párbeszéd): Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Mielőtt teljesen elszabadul a fideszes propaganda őrülete a kampányhajrában, tisztázzunk valamit az Ukrajna ellen indított orosz háború kapcsán. Minden jóakaratú ember békepárti, a magyar társadalom túlnyomó többsége békepárti, és az ellenzék egésze békepárti. (Rétvári Bence: Óóó!) Még egyszer lassan elmondom, hogy a fideszesek is megértsék: mi, magyar ellenzékiek azt akarjuk, hogy béke legyen; azt akarjuk, hogy Putyin hadserege kitakarodjon Ukrajnából; azt akarjuk, hogy Putyin leállítsa a szomszédunk ellen indított hadjáratát.

A Fidesz-kormány ellenben az orosz invázió kezdete óta csak az Ukrajna védekezését segítő EU-t és NATO-t szapulja, miközben egy pillanatra nem bújik ki Putyin hátsójából. Támogatja Putyint szóval és tettel, például azzal, hogy terjeszti az orosz propagandát. Orbán támogatja Putyint a szankciós intézkedések folyamatos gáncsolásával, az orosz érdekek képviseletével az EU-ban. Orbán támogatja Putyint azzal, hogy Európában egyedüliként meg sem kísérel leválni az orosz energiáról, így a magyar adófizetők ezermilliárdjaival támogatja és szponzorálja a népirtást (Rétvári Bence: Hát még a franciák!), a civil célpontok terrorbombázását, a bucsaihoz hasonló háborús rémtetteket, gyerekek ezreinek elrablását katonai célokra, az alkalmazott tömeges nemi erőszakot. A magyar kormány úgy békepárti, mint ahogy a galamblelkű Bayer Zsolt békemenetei békemenetek.

A pszichológia projekciónak nevezi azt, amikor másokban látjuk meg mindazt a rosszat, amit mi magunk teszünk. Így tett Orbán Viktor, amikor április végén a háború kérdéséről és a liberálisokról beszélt. Idézem: „Először is átfogalmazzák, hogy mi a normális. George Orwell ezt már látta, ezt írta: ’a háború: béke; a szabadság: szolgaság; a tudatlanság: erő.’”

A nagyszerű George Orwell forgott a sírjában, mert éppen az Orbán Viktor-félék politikája az, amivel szemben ő állást foglalt az életével és a munkásságával. Ha valamit Orwell nem akarna, az éppen az, hogy az Orbánhoz hasonló figurák a szájukra vegyék a nevét. Orbán idézzen inkább Gömböst, Rákosit, Trumpot vagy Mekk Eleket, de ne George Orwellt vagy más antifasiszta írókat.

Az orwelli idézet egyébként nagyon is helytálló, csak éppen Orbán Viktorra és az ő politikájára. A kormány alternatív valóságában van az, hogy a béke háború. A Fidesz most másodjára igyekszik egy politikai kampányt, egy választást megnyerni azzal, hogy a kihívóit aljas, hazug módon háborúpártinak bélyegezi, miközben békéről papol, de minden tettével a tömeggyilkos agresszort támogatja.

Tegyük világossá a szuverenitásfetisiszta kormány részére, hogy a béketárgyalás és a béke igenis a leginkább kívánatos cél, amennyiben ez a béke a szuverenitását, a saját népét és területét védő Ukrajna számára megfelelő. Igazságos béke kell, mert a történelemből megtanultuk, hogy az elvtelen engedményekkel csak az agresszor étvágyát növeljük. Az egész 1945 utáni világrend arra épül, hogy nem lehet erőszakkal átrajzolni az országhatárokat. Ha Oroszország ezt most mégis megteheti, a teljes világrendünk alapjait ássa alá.

A Fideszen belül is vannak, akik látják ezt. Németh Zsolt néhány napja ezt mondta. Idézem: „Bármit mondjanak is Vlagyimir Putyin elnök nagyra becsült propagandistái, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a NATO nem oroszellenes szervezet, nem tervezi és soha nem is tervezte megtámadni Oroszországot, viszont képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. Oroszország azért nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, mert NATO-tagok vagyunk. Az elmúlt 25 évről annyit, hogy ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi.” Németh Zsolt mondta ezt, az önök kollégája.

(13.20)

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársak! Hallgassanak Németh Zsoltra, most pedig figyeljenek rám! Június 15-én és 16-án nemzetközi tárgyalás lesz a svájci Bürgenstockban az ukrajnai háború lezárásáról, ahol 160 ország képviselői vesznek majd részt. A béke nevében, a béke érdekében kérem önöket, hogy a magyar kormány vegyen részt a svájci békekonferencián, és vigyék magukkal orosz barátaikat is. Orbán úr vigye el Putyint, Szijjártó úr vigye el Lavrovot a svájci béketárgyalásra, ha valóban a béke ügyét akarják szolgálni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage