DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az, úgy gondolom, önnek is egy konkrét válasz, hogyha ismételten kinyilvánítjuk, hogy az a szándékunk, hogy Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, erős, biztonságos, jómódú, amelyet elismernek a világban. (Közbeszólás a Mi Hazánk soraiból: Jaj, mi lesz ebből?!) Sok ideje hangsúlyozzuk, és az ön kérdései ugyanezeket a válaszokat indokolják, hogy barátokat akarunk szerezni, és nem ellenségeket. Azt akarjuk, hogy mindenki, Kelet, Nyugat, Észak és Dél érdekelt legyen az országunk, érdekelt legyen a magyarok sikerében. Magyarország azt akarja, hogy a most formálódó és újraformálódó világgazdasági korszakot az összeköttetések és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés határozza meg.

A helyünk világos: Nyugat része vagyunk, NATO-tagságunk és európai uniós tagságunk van, most már alapvető gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmaznunk. Nekünk az az érdekünk, hogy a világ minden országával kereskedjünk, gazdaságilag együttműködjünk, és próbáljunk haszonra szert tenni. Ezért nekünk nem a bezárkózás és a blokkosodás, hanem ezzel ellentétes az érdekünk: blokkosodás helyett  mint mindenütt deklaráljuk  összekapcsolódást szeretnénk. A magyar nemzetgazdasági stratégia arra épül, hogy a legfejlettebb keleti és nyugati cégek, gazdaságok találkozási pontjává tegyük Magyarországot, és ennek a sikerét bizonyítja, hogy napjainkban  és reményeim szerint a jövőben  Európában nálunk találkoznak először az új technológiai korszakra átálló legjelentősebb keleti és nyugati beruházók. Európában helyre kell állítani az egyensúlyt, amely egyébként létrejön, egy európai egyesült államokszerű birodalom, és abban a magyarok nem járhatnak jól, ott csak veszíthetünk.

Ön is felteszi, hogy az a kérdés, hogy mi lesz Európa jövője, az európai egyesült államok vagy szuverén államok szövetsége. Mi az utóbbit szeretnénk egységes piaccal, ugyanakkor a szuverén nemzetek megmaradása mellett, amelyek hajlandóak és képesek együttműködni, megőrizni Európa értékeit, Európa erősségeit és nem utolsósorban az emberek jólétét. Az elmúlt évtizedek hazai politikája bizonyítja, hogy a magyar kormány bír a legnagyobb legitimációval Európában, hazánk a kontinens legszuverénebb külpolitikáját tudja végrehajtani, amelynek középpontjában kizárólag a nemzeti érdekek állnak.

Ami a WHO-val kapcsolatos kérdését illeti, a WHO-nál szóba sem került, sem a WHO-nál, sem a magyar kormánynál az ön által említett állásfoglalás igénye. (Közbeszólások és derültség a Mi Hazánk soraiban.)

Ami a vendégmunkásokat érinti, a parlamentben is volt alkalmunk számtalanszor elmondani, hogy jelenleg Magyarország rendelkezik az egyik legszigorúbb vendégmunkás-szabályozással, Magyarországon egyértelműen rögzítette a kormány  és ezt magas szintű jogszabályokkal biztosítjuk , hogy Magyarországon a munkahelyek döntően és elsősorban a magyar munkavállalókat illetik meg, külföldiek meghatározott időre, meghatározott helyen és meghatározott feltételek mellett csak akkor alkalmazhatók, ha arra magyar munkaerőt a foglalkoztató bizonyítottan nem talál.

Meggyőződésünk, hogy a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozás  amely ismereteim szerint az egyik, ha nem a legszigorúbb Európában  biztosítja azt, hogy a magyar munkahelyeket elsősorban a magyar munkavállalók számára létesítjük, és azokkal a magyar munkavállalók részvételét, foglalkoztatását, megélhetését biztosítjuk. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage