DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: A kommunista, illetve posztkommunista erőkkel kapcsolatos, meglehetősen felfokozott érzékenység bárcsak ugyanilyen erős lenne akkor, amikor a posztkommunistákkal indulnak közösen a választáson! Ez a kicsi igényünk azért megvan. (Dr. Lukács László György: Nem indulunk közösen!  Dr. Brenner Koloman: A Fidesszel nem indulunk közösen!)

Felszólalását hallgatva nem tud nem derengeni még egy kérdés ilyenkor: vajon ez az önök hivatalos álláspontja vagy önöktől kérik, hogy ezeket a felszólalásokat tegyék meg akár azzal is összefüggésben, hogy minden bizonnyal önök sem tudják teljesen függetleníteni magukat a külföldről érkező támogatásoktól?

Ami Kína kérdését illeti, ha figyeli a világpolitikai eseményeket, az európai vezetők tárgyalásait, akkor nem túlzás azt mondani, hogy az európai nagyhatalmak, a vezető európai országok vezetői rendszeresen folytatnak gazdasági kérdésekben tárgyalásokat Kínával. A francia elnöknél járt a kínai elnök, az Európai Tanács elnökével tárgyalt, a holland miniszterelnökkel tárgyalt a kínai elnök. Az ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kínai elnök európai körútján, Párizson kívül, Budapestet vette még célba. Tehát ha ön szerint önmagában a tárgyalás aggályos, akkor legyen szíves, ezeket az aggályokat az európai vezetők irányába is eljuttatni, mondjuk, a francia elnök irányába.

De hogy kellőképpen komolyan vegyük ezt a kérdést, arról van szó, hogy Kína gazdasági értelemben a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyhatalma, ha nem a legdinamikusabban fejlődő. Nominális GDP-ben már most másodikak, és ha vásárlóerő alapján nézzük a GDP nagyságát, akkor már ők az első számú hatalom. A fő kérdés az, hogy az egyes országok, így Magyarország ehhez hogyan viszonyul. Lehet úgy viszonyulni, ahogy lehet, hogy az önök szövetségesei viszonyulnak, vagy azok, akiktől a támogatásuk érkezik, hogy legyen egy ilyen nagy gazdasági hidegháború a világban és legyen egy nagyobb torzsalkodás gazdasági értelemben a nagy, meghatározó gazdasági térségek között. Nekünk az a történelmi tapasztalunk, hogy ha hidegháború van, ha gazdasági hidegháború van és mi a perifériáján vagyunk ennek, azzal nem fogunk jól járni. Ezt érdemes mérlegelni.

Éppen ezért a kormány azt a politikát folytatja, hogy a világ meghatározó hatalmaival, a világ meghatározó gazdasági centrumaival szeretnénk erős, kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatokat ápolni. Ez azért is indokolt, mert ha megnézi a kínai gazdaságot, nem csupán arról van szó, vagy már rég nem arról van szó, hogy Kína egy összeszerelő üzem, ahol alacsony hozzáadott értékű árukat állítanak elő, már rég nem erről van szó. A napelemgyártásban nemhogy meghatározók, hanem megkerülhetetlenek. Az európai napelempiac 95 százaléka kínai gyártáson alapul. Az e-autó-gyártásban megkerülhetetlenek.

Ön azt mondja, hogy egyáltalán nem eldőlt, hogy az akkumulátorgyártáse a jövő. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a BMW most jelentette be, hogy a belső égésű motorok gyártását Münchenben megszünteti. (Dr. Lukács László György: Óriási hiba!  Dr. Brenner Koloman: Nagy hiba!) Ennyit arról, hogy vajon mi jelenti a jövőt. Az Európai Unió szabályozása szerint 2035-től hagyományos meghajtású motorral nem lehet forgalomba hozni járműveket. Ez azt jelenti, hogy ott lesz a jövő autóipara Európában, ahol lesz akkumulátorgyártás is, ahol lesz e-autó-gyártás. Önök és az önök szövetségesei ebből a versenyből Magyarországot egyértelműen kinyírnák. Kinek segítenek ezzel? Más országoknak, mert más országok, akik egyébként Kínával ugyanúgy tárgyalnak, nagyon szívesen várnák ezeket a beruházásokat a saját országukban.

Az egyik vezető cseh lap egyrészt kesergett azon, hogy a kínai elnök oda nem látogat, másrészt meg egyértelműen leírta, hogy a BYD-beruházásért, amely Szegeden valósul meg majd, fél Európa versenyzett. Tehát verseny van és szerintünk ebbe a versenybe Magyarországnak is be kell neveznie azért is, mert befektetések nélkül, sajnos egyelőre külföldi befektetések nélkül nem fog menni. Ezek a befektetések munkahelyeket hoznak létre és magasabb hozzáadott értékű technológiát hoznak Magyarország számára. Szerintünk ez Magyarország érdekét szolgálja. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage