OROSZ ANNA (Momentum): (A Momentum képviselői „Ki a valódi felelős?” feliratú pólót viselnek.) Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd idézzek három gyorshírt, csak az elmúlt egy hétből!

Kiderült a kétezres évek végén Kaposváron, hogy egy fiatal fidelitasos lányt molesztált egy fideszes önkormányzati képviselő. A Fidesz most, hogy erre fény derült, aljas rágalomnak, alaptalan, mindenfajta bizonyíték nélküli politikai támadásnak minősítette ezt a hírt; hazugságnak titulálták az áldozat, Kozma Lilla Rita író állításait, és persze a rend kedvéért ellenzékinek címkézték őt.

A második hír: 2021-ben fideszes javaslatra tüntették ki annak a gyermekotthonnak a vezetőjét, amelyikről régóta tudni lehetett, hogy egyik nevelője kislányokat vitt magával haza, velük fürdött, velük aludt egy ágyban.

A harmadik hír: múlt héten egy fideszes törvénymódosító javaslat szerint az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket abban az esetben, ha gyónás útján szereztek erről tudomást. (Közbeszólás a Momentum padsoraiból: Szégyen!)

Végül kihátráltak ebből a törvénymódosítóból, de magukon kívül valószínűleg az égegyadta világon senki nem érti, mégis ki és miért gondolta azt, hogy ez lenne most a feladat, amikor minden energiájukkal a gyerekek jólétéért, biztonságáért és jövőjéért kellene dolgozniuk.

Mindez három hónappal azután történik, hogy az elmúlt 14 év legnagyobb fideszes botrányára derült fény: megkegyelmeztek egy pedofil bűnelkövető bűntársának. Tették mindezt azután, hogy éveken át tétlenül nézték a gyerekek szenvedését, egészen addig, amíg egyikük öngyilkos nem lett, és már nem lehetett tovább rejtegetni a pedofilbűnöket.

Momentumos képviselőtársaimmal, Tóth Endrével, Lőcsei Lajossal, Gelencsér Ferenccel, Bedő Dáviddal több gyermekotthont látogattunk meg az elmúlt hetekben, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, hogy mi történik a magyarországi gyermekotthonokban. Jártunk Kalocsán, Bicskén, Rákospalotán, Őrmezőn, Fóton, Balassagyarmaton, Martonvásáron, Lőrinciben és még egy sor másik intézményben.

Amit láttunk, az tökéletesen alátámasztja azt, amit a sajtóból vagy az ombudsmani jelentésekből tudunk arról, hogy milyen körülmények uralkodnak ezekben az intézményekben: méltatlanul alacsony bérek, brutális túlterheltség, fluktuáció és munkaerőhiány, a szakmai és emberi támogatás teljes hiánya, rossz minőségű fizikai infrastruktúra, gyenge gyermekjogi képviselet. Félreértés ne essék, a legtöbb intézményben azt tapasztaltuk, hogy a dolgozók elképesztő odaadással, szakértelemmel és szeretettel fordulnak a gyerekekhez, de az az egy biztos, hogy ez nem az állam működésének köszönhetően történik így, hanem éppen hogy annak ellenére.

De nemcsak a gyermekvédelemmel van gond. Nemrégiben egy parlamenti vitán Rétvári Bence szó szerint azt mondta, hogy amióta a Fidesz van kormányon, minden egyes évben a gyerekekért és a családokért dolgoznak, de ez egy szemenszedett hazugság. Lehet, hogy maguk egyébként úgy érzik, hogy ezért dolgoznak, de eredménye ennek nincsen, az biztos.

Az egész Európai Unióban Magyarországon a harmadik legmagasabb azoknak a gyerekeknek az aránya, akik nélkülöznek, ahol nincsen pénz nyaralásra, ahol nincsen pénz rendszeresen húst enni, ahol nincs pénz kifizetni az albérletet. Szintén nálunk a harmadik legnagyobb azoknak a gyerekeknek az aránya, akik nem jutnak hozzá a szükséges orvosi vizsgálathoz és orvosi ellátáshoz. Szintén a harmadik legmagasabb nálunk azoknak a gyerekeknek az aránya, akik idejekorán hagyják el a közoktatást.

Az óvodás és iskolás gyerekek súlyos mentális problémákkal küzdenek, szoronganak, depressziósak, és ezeket a problémákat a közoktatás súlyos problémái csak tovább súlyosbítják. És ezt nem én mondom, hanem közel 300 óvoda- és iskolapszichológus fogalmazta ezt meg önöknek nyílt levélben. Mindhiába, mert azóta se tettek semmit, hogy a problémákat orvosolják.

Hoznak mindenféle jogszabályokat, amikre ráaggatják a „gyermekvédelmi” jelzőt. Közpénzmilliárdokból kiplakátolják az országot azzal, hogy megvédik a családokat és a gyerekeket, de a valóság az továbbra is az, hogy akitől igazán meg kellene védeni a magyar gyerekeket és a magyar családokat, az nem más, mint a Fidesz-kormány. (Közbeszólás a Momentum padsoraiból: Úgy van!)

A június 9-ei választás tétje nem más, mint a gyerekek jövője, de nem úgy, ahogy azt önök, ahogy azt a Fidesz hazudja. Lehet választani a pedofilokat védő, a gyermekvédelmet, az iskolákat, a szülészeteket, a gyermekorvosi ügyeleteket romba döntő Fidesz, és a gyerekek, a fiatalok, az oktatás ügyét hosszú évek óta következetesen képviselő Momentum között. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum, a DK és az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage