ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Most már kevesebb mint négy hét múlva újra választások lesznek Magyarországon, döntünk arról, hogy kik képviseljenek minket az Európai Parlamentben, és hogy kik vezessék a városainkat, a falvainkat, a fővárost és a megyéket. Azt kell mondanom, hogy a felszínen egy igazán látványos, turbulens választás ez, van itt minden, hangfelvételek egyik oldalról és másik oldalról, hazafias egyenruha vagy éppenséggel békemenet, kinek-kinek ízlése szerint.

Azonban mi itt, a szociáldemokrata-zöld szövetségben azt gondoljuk, hogy a politika nem valóságshow, hanem a valóság alakításának a terepe. Éppen ezért elvárható és jogos, hogy azt várjuk minden politikai erőtől, hogy tegye világossá azt, hogy mi a programja, mik az elképzelései, és hogy ezt a programot vitában védje meg.

Na, hát azt már nagyjából azért tudjuk, hogy mi a Fidesz programja Európa ügyében, még akkor is, ha választási programot önöknek nem nagyon szokásuk adni, hiszen a Fidesz programjának a lényege az európai együttműködés tagadása, az európai értékek, a jogállam, a demokrácia, az elszámoltathatóság, a szolidaritás, az egyenlőség elveinek tagadása. Az önök Európa-politikája Európa szétveréséről és gyengítéséről szól, mert azt gondolják, hogy innen kezdve kevesebb akadálya lesz annak, hogy önök a saját állampolgáraikkal, a magyar emberekkel szemben lépjenek föl, akár jogi értelemben, akár pedig abban az értelemben, hogy kifosztják őket.

Kevesebbet tudunk a Fideszből frissen érkezett, a Fideszből ismeretlen mértékben kiábrándult állami cégvezető nézeteiről (Rétvári Bence: Mondd ki a nevét!), hiszen programja nincs, a vitát pedig kerüli. Magyar Péter a neve, szívesen elárulom önnek, képviselő úr, ha nem hallott még róla. Magyar Péter Európa-ügyi programjáról annyit tudunk, hogy ellenzi az erősebb Európát, ellenzi a Fidesz lopását megfékező jogállami eljárásokat, azt tudjuk róla, hogy nem szeretné, ha hatékonyabb, erősebb Európa lenne  mintha Orbán Viktort hallanánk napszemüvegben. (Derültség az ellenzék soraiból.)

De szerencsére a választók nem csak a Fidesz és a „Fidesz light” között választhatnak. Van Magyarországon olyan politikai erő, a szociáldemokrata baloldali szövetség, amelyik ugyanazt képviselte tíz éve és ugyanazt képviseli most is (Rétvári Bence: Negyven éve is!), és ugyanazt fogja képviselni tíz év múlva is. Nincs alku Orbán Viktorral és Orbán Viktor rendszerével! (Rétvári Bence: Az Unió mindenekfelett!) Orbán Viktor nem hős; nemcsak Rogán Antalt kell leváltani, hanem Orbán Viktort, Lázár Jánost és még folytathatnám tovább.

Mi azt gondoljuk, hogy nem gyenge, hanem erős Európára van szükség, olyan Európára, amelyik a magyar polgároknak is képes biztosítani a jólétet. Ezért küzdünk, és ezért hirdettük meg a 15 pontos programunkban az európai bérfelzárkózást, a nyugdíjak európai védelmét, a gyermekellátások európai védelmét. Ezért hirdettük meg a 15 pontos programunkban azt, hogy olyan Európai Unióra van szükség, amelyik hatékonyan képes fellépni az európai uniós állampolgárok, így a magyar polgárok védelme érdekében is, amelyik nem engedi azt, hogy a saját kormányuk kirabolja őket és elvegye a jogaikat.

Ezért állunk ki egy olyan Európai Unió mellett, amelyik elég erős ahhoz, hogy megvédje Európát a minket fenyegető külföldi veszélyektől, mert az önök nagy barátja, Putyin elnök és az önök másik nagy barátja, Kína más-más értelemben, de veszélyt jelent Európa függetlenségére, önállóságára, ha tetszik, szuverenitására. (Rétvári Bence: Az Apró-villában járt Putyin, nem máshol!) Olyan Európai Unióra van szükségünk, amelyik képes arra, hogy megvédje az európai érdekeket egy erős külpolitikával, erős titkosszolgálati és rendőri együttműködéssel, és szükség esetén bizony erős európai haderővel is.

Azt mondjuk, tisztelt képviselőtársaim  ma már beszéltünk a gyermekügyekről , ez a kormány megbukott a gyermekek védelmében, bizonyítja ezt a pedofilügy, bizonyítja az, hogy a fideszes pedofilok szabadon garázdálkodhattak és garázdálkodhatnak, és bizonyítja az, hogy hogyan tették tönkre a gyermekvédelem rendszerét. Éppen ezért mi olyan erős Európát akarunk, amelyik képes megvédeni a magyar gyermekeket, képes hatékonyan fellépni a pedofil bűnözők ellen, és képes arra, hogy támogatást nyújtson a magyar családoknak és magyar gyermekeknek.

De önök is tehetnek valamit, hiszen itt nemsokára a napirendi szavazásnál fogunk szavazni arról, hogy napirendre tűzzük azt a javaslatot, amelyiknek az a címe, hogy „A gyermekek védelme érdekében szükséges azonnali intézkedésekről”. Ez a civil szféra és a szakemberek által kidolgozott javaslat, amelyik olyan közös minimumot tartalmaz, amit biztos vagyok, hogy önök is el tudnak fogadni annak érdekében, hogy hatékonyabb és eredményesebb legyen a gyermekvédelem. Ez lehetne az első pont annak érdekében, hogy legalább a gyermekvédelem ügyében egyfajta közös minimumot érjünk el.

De ha önök erre sem hajlandók, akkor június 9-én kapnak majd világos választ a választóktól. Köszönöm szépen. (Taps a DK padsoraiból.  Varju László: Úgy van!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage