DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: …, miközben az Európai Unió energetikai ügyekben végtelenül kiszolgáltatott. Mégis ezt a területet választották a szankciók tárgyául, és semmiféle felelősség nincsen.

És ha megnézi a többi vitánkat, akkor abból nem az következik, hogy mi ne támogatnánk az uniós együttműködést és a magyar uniós tagságot (Varju László: Hanem mi következik belőle?), hanem egész egyszerűen arról a vitáról van szó, hogy meghatározó ügyekben megpróbálják a döntés jogát kivenni a magyarok kezéből. Na, mivel teljes jogú tagok vagyunk, ezt szóvá fogjuk tenni.

Szóvá fogjuk tenni, ha a fejünk felett akarnak háborús döntéseket hozni. És amikor hallják a mi ellenkezésünket, akkor elmennek abba az irányba, hogy az egyhangú döntéshozatal helyett egyre több területen megpróbálják bevezetni a minősített többségi döntéshozatalt. Tehát intézményesített formában próbálják meg figyelmen kívül hagyni a mi álláspontunkat.

Amikor a háború miatti másfelé irányuló figyelmet kihasználva elfogadják egyetlen délután alatt a migrációs paktumot, benne kötelező elosztással és a menekültügyi szabályok fellazításával, akkor fel fogjuk emelni a hangunkat. (Varju László: Ez a Fidesz gyakorlata!  Vajda Zoltán: Ti kicsit sem szoktátok, mi?) Ha úgy engedik be az ukrán gabonát Európába, hogy az lenyomja az árakat, génmódosított gabonát is tartalmaz, miközben olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket az Európai Unióban már betiltottak, akkor fel fogjuk emelni a hangunkat. És ha nem akarják odaadni azokat az uniós pénzeket, amelyek járnak Magyarországnak, akkor azért mi küzdeni fogunk.

Most arról, hogy önök hogyan sáfárkodtak a magukra bízott bizalommal, azért van egy kicsi véleményünk, nem is olyan kicsi. És nehéz lenne felsorolni, hogy melyik volt a legsúlyosabb, hogy hogyan mentek szembe a magyar érdekekkel, de talán, ha egyet mondhatok: arra azért nem nagyon tudok példát mondani más országokból, hogy egy megválasztott politikai közösség azért küzd, hogy ne kapják meg az uniós pénzeket a saját hazájukban (Varju László: De ez nem igaz!), márpedig önök ezt csinálták. Az önök pártelnöke… (Varju László: Ez nem igaz! Hazugság!), hiába mondja azt Varju képviselő úr, hogy hazugság, még el is büszkélkedett egy rádióinterjúban azzal  idézem , hogy ott voltak, amikor teljesíthetetlen kritériumokat támasztottak Magyarországgal szemben. A momentumos képviselők már nincsenek itt, de ők is bementek az ATV-be, ha jól idézem fel, és azzal büszkélkedtek, hogy nemcsak azt érték el, hogy eljárás legyen Magyarországgal szemben, hanem azt is sikerült elérni, hogy ne kapjuk meg az uniós pénzeket.

Hát, szavakat erre nem nagyon lehet találni. Azt kell hogy mondjam önöknek, hogy ennél nem nagyon van lejjebb. Magyarországon megválasztott, elvileg Magyarországot képviselő politikusok azért dolgoztak éveken keresztül, hogy a magyar családok ne kapják meg a nekik járó pénzeket, és például a pedagógusok se kaphassák meg a béremelést. (Varju László: Orbán család! Tiborcz család!) Ennél nincsen lejjebb! És engedje meg, hogy azt mondjam, hogy amikor majd június második vasárnapján szavazunk, akkor erről az ellenzéki politikáról is el tudjuk mondani a véleményünket.

Említette még Magyar Péter ügyét. Megértem, hogy gondban vannak, mert ha Magyar Péter mondandóját hallgatjuk, akkor az az érzésünk, mintha egy végtelenített DK közleménygenerátort hallgatnánk. (Varju László: Mintha a Fideszből jönne, ugye?) Én nem nagyon szeretnék vele foglalkozni, csupán egyetlen vonatkozásban (Varju László: De muszáj!)  magunk között vagyunk -: ez az ember lehallgatta a gyermekei anyját, a saját feleségét. Úgyhogy egyetlen kérdést tudunk feltenni ezzel kapcsolatban: milyen ember az ilyen? Milyen ember az ilyen?

Úgyhogy a magam részéről egy dolgot tudok ehhez hozzátenni: nagyon örülök neki, hogy ez az ember most már önök között van (Varju László: Fidesz-gyakorlat!), és nem a mi környékünkön. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Úgy van!  Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage