DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amikor az Európai Unió vezetői háborús pszichózisban szenvednek, és ebbe az állapotba kerültek, akkor szerintem azért fontos emlékeznünk az elmúlt évszázadra is, fontos visszatekintenünk arra, hogy milyen is, amikor világháborúban élnek elődeink, szüleink, nagyszüleink, és hogyan tudjuk ezt elkerülni.

Nagyon konkrét időszakot élünk meg ebben a vonatkozásban, hiszen számos olyan nyugati politikusi kijelentés látott napvilágot, amelyek egyre közelebb sodorják Európát egy újabb háborúhoz, egy újabb világháborúhoz. A második világháború közel százmillió ember életét vitte el, ennyien haltak meg; 690 millióan harcoltak különböző fegyveres erőkben; és ezen áldozatok közül több mint 30 millió civil áldozat vesztette életét a második világháború alatt. Elődeink, úgy tűnik a történelmi tanulmányainkból, hogy levonták a megfelelő konzekvenciákat, létrehoztak olyan biztonsági garanciákat, amelyekkel elkerülhetőnek tűnt, hogy ismét ilyen szörnyűség, ismét ilyen pusztítás legyen a világban és Európában. Létrehozták az Egyesült Nemzetek Szervezetét, az ENSZ-t, amely valóban komoly biztonsági garanciákat fogalmazott meg; létrehozták az Európai Unió elődjét, a Szén- és Acélközösséget, majd az Uniót magát, amely ráadásul olyan komoly érdemeket vívott ki magának, hogy 2012-ben Nobel-békedíjat is kapott a szervezet maga; és ’49. április 4-én létrejött a washingtoni szerződés, aláírták a tagországok, létrejött a NATO alapokmánya, amelyhez 1999. március 12-én Magyarország csatlakozott.

Ezekhez a fontos nemzetközi szervezetekhez Magyarország azért csatlakozott, mert a békét és a biztonságot ezen szervezeteken keresztül látta a leginkább garantáltnak. Egy nemzetközi játékszabályrendszer elfogadása garancia arra, hogy ebben mi együttműködők vagyunk, és minden vitás kérdést békés úton igyekszünk rendezni. Erről szól egyébként a washingtoni szerződés is, utaltam már rá néhányszor, de jó, ha megerősítjük most is. Igen, az 1. cikkről senki sem beszél, az 1. cikk arról szól, hogy minden nemzetközi viszályt békés eszközökkel, tárgyalásos úton rendeznek a felek; semmiféle erőszak alkalmazására nem ad felhatalmazást, ilyen módon legalábbis, amíg nem éri támadás valamelyik tagországot, a washingtoni szerződést. Tehát mi ehhez a NATO-hoz csatlakoztunk, ehhez az Unióhoz csatlakoztunk, ebben az ENSZ-ben foglaltunk állást, ezért fogadtuk el az alapokmányát is, és bizony-bizony a magyar jogrendszert is úgy alakítottuk, hogy a békét és a biztonságot szolgáljuk mindenféle külpolitikai tevékenységünkkel és katonapolitikai, biztonságpolitikai tevékenységünkkel.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az a helyzet, hogy a béke igen nagy érték, ezt mi pontosan tudjuk, és ezt meg kell becsülni. És azt látjuk, hogy ma ismét háborús spirálban van Európa, ha nem állítjuk meg a háborús pszichózist Európában, újra világháború törhet ki.

A magyarok békevágya egyébként belső meggyőződésből fakad, hiszen pontosan tudjuk, hogy mit éltek át szüleink, nagyszüleink. Mi megtapasztaltuk a XX. században, hogy mit jelent a háború pusztítása, mit jelentenek ezek a veszteségek.

Napjainkban jogosan tehetjük fel a kérdést, látva az ukrajnai háború helyzetét, hogy mi lehet a célja, mi a célja ebben a helyzetben az Európai Uniónak, mi a célja a NATO-nak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Megdöbbentő nyilatkozatok láttak napvilágot: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője, elnöke mondja, hogy Európának fel kell készülni a háborúra; fokozni kell Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását. És nem azt mondja egy európai vezető, hogy békét akarunk mi Európában, békét szeretnénk, legyenek béketárgyalások, legyen tűzszünet, és hozzuk létre azt, hogy ne öljék a felek egymást mielőbb.

És ezt tromfolja meg Emmanuel Macron, aki a következőket mondja: semmilyen eszköz használatától sem szabad visszariadni Oroszország ellen. „Nem szabad gyengének lennünk, és ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésre álló”  hangsúlyozom, minden rendelkezésre álló  „eszközt felhasználni Oroszország ellen.”  mondja egy atomhatalom elnöke.

Tisztelt Képviselőtársaim! Továbbmegy ezen a forgatókönyvön, azt mondja, hogy Franciaország kész megtámadni Oroszországot; lesznek francia csapatok Ukrajnában, mert ő Franciaország elnöke és erről ő dönt; „Hitelesnek lenni azt is jelenti, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal rendelkezünk az oroszok elrettentésére.” Aztán ott vannak az atomfegyverek  mondja az elnök. „Van európai dimenziója az atomfegyvereknek.” Vlagyimir Putyin erre válaszként a következőt mondja: „Ilyen lépés egyet jelentene a világháború kirobbanásával.” „A nukleáris erőink folyamatosan készenlétben vannak, technikailag felkészültek egy atomháborúra.” Eléggé veszélyes üzenetek.

És ugyanez hangzik el a lett elnök részéről, aki egész odáig ragadtatta magát, hogy Oroszországot el kell pusztítani. Az észt miniszterelnök: folytatni kell a háborút Moszkva kimerüléséig. A lengyel elnök, Donald Tusk is emellett szól.

Mi pedig azt mondjuk, hogy elég volt a háborús propagandából, a magyarok békét akarnak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(14.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage