MENCZER TAMÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszonyok és Urak! Egy idézettel szeretném kezdeni, Markus Söder bajor miniszterelnök mondta a következőket: „Gyorsan szükség van egy mestertervre a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésére.” Ezt mondta a bajor miniszterelnök. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Manfred Weber, a Néppárt háborúpárti elnöke már arról beszél, hogy a kötelező sorkatonaságnak milyen összeurópai formája lehet, és ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron gyakorlatilag azt mondta, hogy ha az oroszok áttörik a frontot, akkor katonákat kell küldeni Ukrajnába, és ha még ehhez azt is hozzátesszük, hogy a demokraták, a háborúpárti demokraták az Egyesült Államokban szintén azt mondják, amit a francia elnök, tehát ha az oroszok áttörik a frontot, akkor be kell menni Ukrajnába katonákkal, akkor láthatjuk, hogy a helyzet mennyire súlyos, és egészen világos, hogy a háborúpártiak katonákat akarnak küldeni Ukrajnába. És ne legyen kétségünk: a mi katonáinkat, a magyar katonákat is elvinnék.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az ugyanis világos, hogy Ukrajna nem tud győzni ebben a háborúban, az oroszok áttörhetik a frontot, és akkor ki fogják adni a jelszót, a jelmondatot: indulunk, azonnal indulni kell Ukrajnába. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron gyakorlatilag az atomfegyverekről, az atombombákról, ezek használatáról ma már olyan gyakorisággal és olyan természetességgel beszél, mintha azt mondaná, hogy igyunk egy kávét, vagy ugorjunk le a boltba egy kiló kenyérért és egy liter tejért, akkor mindez jól mutatja a helyzet súlyosságát.

És akkor itt van nekünk mindehhez a háborúpárti baloldalunk Gyurcsány Ferenc vezetésével, akinek személyes varázsát most nem élvezhetjük, de itt vannak a párttársai, úgyhogy szeretném felidézni, hogy mit mondott Gyurcsány Ferenc: „háborúban fegyver kell a kézbe”, mondta Gyurcsány Ferenc. (Arató Gergely: Nem értetted meg!) Nagyszerű! Csak jelezni szeretném, tisztelt háborúpárti baloldali kollégák, kérem, továbbítsák Gyurcsány úrnak is, ha már személyes varázsát nem élvezhetjük, hogy abba a háborúba, ahová ő fegyverrel akar bemenni és abba a háborúba, ahova beküldené a magyar katonákat és abban a háborúban, ahová belökné Magyarországot, nos, ott visszalőnek, tisztelt hölgyeim és uraim, és nem vízipisztollyal. Tehát amikor Gyurcsány úr arról beszél, hogy háborúban fegyver kell a kézbe, akkor a legelfogadhatatlanabb és legsúlyosabb háborúpárti állításokat fogalmazza meg, és belelökne bennünket egy pusztító háborúba.

És, ha ehhez hozzátesszük azt is, amit Gyurcsány Ferenc szintén elmondott: „pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért”; ezt mondta az önök vezetője, a baloldal vezetője. (Arató Gergely: Nem mondott semmi ilyet.) Ez az igazság. Nézze meg, mit mondott a vezetője, pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért, mondják önök. Szerintünk meg nem. Szerintünk ez a háború, ami itt van a szomszédságunkban, nem a mi háborúnk, és ebből ki kell maradni. És ha önök úgy gondolják, hogy pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért, kedves háborúpárti baloldali kollégák, akkor ballagjanak ki az utcára, és kérdezzék meg, hogy ki az a magyarok közül, aki el akar menni ebbe a háborúba, és meg akar halni Ukrajnáért!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! A helyzet az, hogy napról napra romlik mindaz, amit látunk, romlik a helyzet, és egy háborúban mindent elveszíthetünk, a családok mindent elveszíthetnek, fizikai biztonságot, egzisztenciális biztonságot, házat, vagyont, mindent, illetőleg, ami a legfontosabb, a gyerekeket, az unokákat, a gyerekeink és az unokáink jövőjét.

Abból gondolom, hogy Arató képviselő úrék is értik, amit mondok, és tudják, hogy pontosan így van, hogy ezt mondta az önök főnöke, hogy pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért, és hogy fegyver kell a kézbe háborúban, hogy még csak nem is ellenkezik a legapróbb jellel sem. Önök tehát háborúpártiak, és tovább súlyosbítja a helyzetet, visszautalnék a francia elnökre, a francia elnök, aki katonák küldéséről és atomfegyverekről beszél, azt mondta, hogy ők 1500 kilométerre vannak. 1500 kilométer! De mi meg itt vagyunk a szomszédban. Még egy nyomós ok arra, hogy a béke mellett álljunk, és ha mindemellett még számba vesszük azt is, hogy a NATO, a világ legerősebb katonai szövetsége irányítani akarja a fegyverküldést, a katonák képzését, és 100 milliárd dollárt akar belepumpálni a háborúba, akkor mindez igazolja azt, amit mondunk: a háborúpárti európai és a háborúpárti Európán kívüli vezetők mondatai jól mutatják, és igazolják azt, hogy a június 9-ei választás tétje: háború vagy béke.

Aki itt rosszul dönt, az a döntését soha többet nem tudja kijavítani, ezért mondjuk mi azt, hogy június 9-én csak a béke, csak a Fidesz. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage