ILLÉS BOGLÁRKA külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A szomszédunkban már több mint két éve háború dúl. A kormány és a kormánypártok álláspontja világos, országgyűlési határozatba is foglaltuk: elítéljük Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben, elismerjük Ukrajna önvédelemhez és szuverenitáshoz való jogát, és támogatjuk, segítjük azokat, akik a háború elől hazánkba menekülnek, és itt találnak menedékre. Több mint egymillióan lépték már át a magyar-ukrán határt, több mint 5 ezer gyermek számára több mint 1500 iskolában, óvodában biztosítunk nevelői segítséget és támogatást, és Ukrajnában is 20 megyében több mint 500 ezer család számára nyújtunk segítséget azoknak, akik ott maradtak.

(14.30)

Ennek a háborúnak nem kellett volna kitörnie. Nem kellene embereknek meghalniuk, és Ukrajnában békében és biztonságban kellene mindenkinek élnie. De ahelyett, hogy a nyugati vezetők annak érdekében dolgoznának, hogy emberi életeket megmentsenek, a tűzszünetet és a békét megpróbálnák elősegíteni vagy legalábbis erre irányuló lépéseket tenni, az ehhez vezető utat igyekeznének megtalálni, azt látjuk, hogy a békéhez vezető út helyett a háború eszkalációját látják maguk előtt.

Hiszen mi másról szólna annak az európai uniós külügyminiszernek a nyilatkozata, amelyet Washingtonban egy, a Financial Times által szervezett panelbeszélgetésen mondott? Úgy nyilatkozott, hogy a Kijevnek nyújtott katonai-pénzügyi támogatást addig kell fenntartani, amíg Putyin rá nem ébred arra, hogy a háborút fenntartani már nem éri meg, és azt is nyilatkozza, hogy ehhez korábban általában tíz év kellett. Kérdezem én: ők tíz éven keresztül még azt szeretnék, hogy a szomszédunkban háború dúljon, ahelyett, hogy a tűzszünetre és a békére próbálnának koncentrálni?

De nézzük meg akár azt, hogy a NATO-főtitkár most április 29-én Ukrajnában hogy nyilatkozott! Azt mondta, hogy ha a szövetségeseknek választaniuk kell aközött, hogy megfeleljeneke haderejükkel a NATO által elvárt képességcéloknak vagy többet segítsenek Ukrajnának, akkor szerinte egyértelműen az utóbbit kell előnyben részesíteni; tehát abban az esetben is, akkor is, hogyha itt a saját védelmüket is fel kell vagy fel kellene adniuk. És az, hogy a NATO már egyértelműen a katonák kiképzésének a koordinálására készül, a fegyverek küldésének koordinálására készül, és mindehhez százmilliárd eurót kívánnak biztosítani, ez is egyértelműen azt igazolja, hogy a háborús pszichózis nemcsak hogy uralkodik, de még mindig nem állt meg.

És emlékszünk; emlékszünk, a sisakokkal kezdődött, majd arra is emlékszünk, hogy jöttek a páncélosok. És hogyha most megnézzük, akkor azt is látjuk, hogy van olyan szomszédos állam, amely a légterének biztosítására már saját maga nem képes, amelynek a légterét mi és a csehek védelmével tudjuk közösen biztosítani.

És közben persze folyamatosan azzal bírálnak minket Brüsszelben, amivel a hazai baloldal itt a parlamentben. De persze a guruló dollárok óta tudjuk, hogy ez sem a véletlen műve. Mint ahogy az sem a véletlen műve, hogy már készül a 11. szankciós csomag; és a nukleáris energiára kivetett szankció újra az asztalra kerülhet. Újra az asztalra kerülhet, miközben pontosan tudjuk, hogy Oroszország továbbra is az Amerikai Egyesült Államok uránbeszállítója; nemcsak egy a sok közül, hanem az első számú, hiszen a tavalyi évben már az egymilliárd dollárt is elérte az a mennyiség, amely az uránbeszállítást jellemezte az Amerikai Egyesült Államokban.

És persze, azt is látjuk, hogy a magyar cégekkel hogy bánnak ebben a helyzetben, és a kettős mérce itt is szemmel látható, hiszen emlékszünk, amikor az OTP-t feketelistára tették, de persze az osztrák nagybank vagy az olasz nagybank itt fel sem merült, akkor sem, hogyha a nyereség jóval meghaladja az OTP-ét. Mi ez, hogyha nem képmutatás?

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Unió nem egy katonai célok érdekében létrejött közösség. Az Európai Uniónak fontos lenne visszatérni az eredeti céljához, és az eredeti célja nem más, mint a béke, a jólét és az Európai Unió polgárainak biztonsága, a biztonság biztosítása.

A NATO pedig nem fenyegetheti a nemzetközi biztonságot. A NATO egy védelmi közösség, és éppen ezért nagyon fontos, hogy erre rámutassunk, nagyon fontos, hogy a nyugati vezetőket a háborús pszichózisból megpróbáljuk felébreszteni, és ahogy a magyar emberek már 2022-ben egyértelműen a béke mellett döntöttek, mi arra bátorítjuk, arra biztatjuk őket, hogy június 9-én szintén a béke mellett, a kormánypártok mellett foglaljanak állást, hiszen Magyarországon a békét mi tudjuk biztosítani és garantálni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage