DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ugyan önök megpróbálják baloldali vívmányként beállítani, azonban a tényszerűség kedvéért szeretném jelezni, hogy az iparosított technológiával készült panellakások felújításának támogatását nem önök indították el, hanem az első Orbán-kormány. A közel 70 milliárd forint keretösszegű programokra évente jelentek meg pályázatok, ezenkívül az ökoprogramok további mintegy 5 milliárd forintot biztosítottak a távhővel ellátott, jellemzően lakótelepi panelépületek energetikai korszerűsítésére.

Ön nem említette, hogy a baloldali kormányok az épületek felújítására szánt források összegét is csökkentették, valamint 2002 után, 2010 előtt sok kritika érte a pályázati konstrukciókat, mivel nem mérték fel pontosan, hogy a társasházaknak milyen típusú felújításokra és beruházásokra volna igényük. A 2010 óta eltelt időszakban egyébként számos pályázat jelent meg, amely a panelépületeket is érinti. Ha csak egyre gondolunk, például az „Otthon melege” program, amellyel egyébként körülbelül 300 ezer család tudott élni. Nagy segítség, azt gondolom, a rezsicsökkentés intézménye is, hiszen a rezsicsökkentés nagy segítség a távhővel fűtött lakásokban élő családoknak. Képviselő úr mosolyoghat, de az a helyzet, hogy ezt önök nyilván folyamatosan támadják, szóval, ezen nem tudok meglepődni.

Két nagyon fontos dolgot viszont szeretnék itt kiemelni. Ugye, ön elvesztegetett évekről beszélt. Nos, az elmúlt öt év vonatkozásában Budapesten, amikor önök vették át a nemzet fővárosának vezetését, valóban elvesztegetett évekről lehet beszélni. Nézzük meg, mit ígért a témában a főpolgármester 2019-ben! Idézem: „Újraindítjuk a panelprogramot, a panellakások energetikai korszerűsítését támogató pályázati kerettel lehetővé tesszük, hogy a családok önerő és hitel nélkül növeljék otthonaik energiahatékonyságát, szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével.” Mi történt? Mi lett az ígéretekből? Hát, megmondom: semmi nem lett az ígéretekből. Azt gondolom, ez egy óriási probléma, főleg annak fényében, hogy az ország leggazdagabb önkormányzatáról beszélünk. A főváros iparűzési adója rekordösszeget ért el 2023-ban: több mint 265 milliárd forintot szedett be; ’24-re pedig több mint 303 milliárd forintra számíthatnak. Teljesen hihetetlen és valamilyen szinten azért a baloldal alkalmatlanságát jelenti az, hogy egyáltalán azzal az összeggel sem tudnak elszámolni, amelyet még a Tarlós István általi időszakban ott hagytak önökre.

Az pedig tényleg hihetetlen cinizmus, hogy ön az európai uniós összegekről beszél, és arról, hogy energetikai felújításokra lehetne ezt költeni. Valóban, ez így van, ez tényszerű dolog. Csak a probléma az, hogy önök egyfolytában ez ellen küzdenek (Kálmán Olga: Mert ellopják!), és ráadásul erre még rendkívüli mértékben büszkék is. Ön beszél az uniós forrásokról, miközben az önök alelnöke büszkélkedett azzal, hogy hazafias kötelessége megakadályozni, hogy ezek a pénzek megérkezzenek. (Kálmán Olga: Mert önök ellopják!)

A jogállamiságról pedig annyit, hogy éppen az önök pártelnöke ismerte el, hogy a DK EP-képviselői találták ki azokat a zsaroló politikai feltételeket, amelyeket aztán az Európai Bizottság jogi köntösbe öltöztetett. Sőt, néhány héttel ezelőtt az Európai Parlament újabb határozatot fogadott el hazánkkal szemben, ahol az EU-s források befagyasztását kérik; az önök képviselői ezt természetesen támogatták (Kálmán Olga: Nem kellene ellopni!) az Európai Parlamentben, ami szintén a béremelésekkel és a további energetikai beruházásokkal, energetikai korszerűsítésekkel lehetne kapcsolatban.

Úgyhogy szeretném arra kérni képviselő urat, hogy a jövőben tényleg a magyar emberek, illetve a Kőbányán élők érdekében cselekedjen. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage