KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Hadd kezdjem azzal, amivel a gyermekvédelmi csomag tárgyalásánál is. Egyetértünk azzal, hogy meg kell védeni a gyermekeket, hogy meg kell erősíteni a gyermekvédelmi rendszert, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermeket ne érhesse semmilyen bántalmazás, visszaélés, különösen meg kell előzni a szexuális abúzus bármilyen formáját.

Ugyanakkor a kormány által benyújtott nagy csomag több, egyébként szükséges kérdésben nem tesz lépéseket, így nem kezeli azt a problémát, hogy a jelenlegi rendszer működéséhez milyen jelentős személyi, tárgyi erőforrásokat kellene biztosítani.

(14.50)

Úgy látjuk, hogy a kormány nem vette figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait, mert az általuk kidolgozott komplex szakmai anyagokban szereplő kérdéseket szinte egyáltalán nem érintik a csomagban szereplő intézkedések. A csomagból hiányoznak a költségvetési források, nincs szó ágazati béremelésről, a gyermekvédelem forrásainak növeléséről, ahogyan a gyermekes családok támogatásának növeléséről sem tartalmaz semmit a javaslat, pedig a gyermekek védelméhez, a családok megerősítéséhez igenis több támogatásra van szükség mind a szakma, mind a családok oldalán.

Mindezek érdekében számos módosító javaslatot nyújtottunk be. Tettük ezt azért, mert fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek valódi védelme érdekében hozzátegyük ehhez a csomaghoz azt, amit hiányolunk belőle. Tettük ezt azért is, mert már a javaslat tárgysorozatba vételéről való döntésnél azt mondták kormánypárti képviselőtársaim, hogy természetesen nyitottak vagyunk módosító javaslatokra, sőt az általános vitában is megköszönték a szakmai javaslatainkat.

Röviden néhány a benyújtott javaslataink közül. Előírnánk, hogy a jelzési kötelezettséggel érintett egyetlen személy hallgatása se maradjon következmények nélkül, mindenkire egyformán vonatkozzon a jelzés elmaradásáért járó szankció, büntetés. Sőt, ezt kiterjesztenénk a képviselőkre is.

Álláspontunk szerint mint közbizalmat élvező személyek sem bújhatnak ki a felelősség alól az ügyek elhallgatásával vagy szőnyeg alá söprésével. Kezelnénk a benyújtott javaslat egyik legnagyobb hiányosságát, miszerint az nem tartalmazza a szükséges anyagi forrásokat, márpedig megfelelő és elégséges pénzügyi háttér nélkül nincs valódi gyermekvédelem, ahogyan a családoknak is több támogatást kell adni.

A Fidesz-KDNP képviselőinek annyira fontos a gyermekvédelem ügye, a gyermekvédelmi csomag és annak pontosítása, hogy egyetlen ahhoz beadott ellenzéki javaslatot sem támogattak a Népjóléti Bizottság ülésén, ahogy a kormány képviseletében jelen lévő Fülöp Attila államtitkár sem támogatta azokat.

Mindezek miatt kérdezem: miért nem támogatják az ellenzék szakmai, érdemi javaslatait, melyek valódi gyermekvédelmi intézkedéseket tennének lehetővé? Köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage