RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Arról beszélt képviselő úr, hogy személyi és tárgyi erőforrásokat kell biztosítani a gyermekvédelemben. Ezzel a szavak szintjén, úgy látom, mindenki egyetért, csak nézzük meg, hogy ez hogyan történt az önök idején, hogyan történt az elmúlt években, és mi az, amit a kormányzat tervezett és tervez.

Személyi feltételek. Ön azt mondja, hogy béremelésre van szükség. Ezt meg is tettük. Ön is tudja, hogy a tavalyi évben egy 20 százalékos béremelés volt. Ugyanakkor mindnyájan tudjuk, hogy ennél nagyobb béremelésre is szükség van. De volt egy 20 százalékos emelés 2022-ben. Ugyanakkor, amikor önök voltak kormányon, akkor bércsökkentés volt a szociális ágazatban. Egyhavi bért elvettek minden szociális dolgozótól. Tehát itt béremelés van  ami nyilván jó lenne, ha még nagyobb lenne , önöknél bércsökkentés.

Nálunk a források bővítéséről beszélhetünk  hiszen 40 milliárd forintról 127 milliárd forintra növeltük a gyermekotthonok költségvetési támogatását , önök 13 milliárd forintot elvettek a költségvetési sorról, ahol a gyermekvédelmi intézmények támogatása szerepel. Tehát csökkentették a bért, és elvettek pénzt a területtől.

Tárgyi feltételek: 12 milliárd forintnyi fejlesztésről állapodtunk meg az operatív programokról szóló tárgyalások során az Európai Unióval, hogy 12 milliárd forintot az uniós forrásainkból erre fordítunk, és önök azzal foglalkoznak, hogy a gyermekvédelmi törvényre hivatkozással akadályozzák, hogy Magyarország hozzájusson ehhez a forrásához. Tehát a gyermekvédelmi törvényre hivatkoznak Brüsszelben akkor, amikor akadályozzák azt, hogy a gyermekvédelmi intézményeinket ebből a 12 milliárd forintból is meg tudjuk újítani.

Ön tárgyi feltételek bővítéséről beszél, de az önök brüsszeli képviselői büszkék arra, hogy ezen tárgyi feltételek biztosításához szükséges forrásokat akadályozzák mindennap és minden héten az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságnál. Erre büszkék, és arra kérnek mandátumot, hogy a következő öt évben is akadályozhassák azt, hogy például az a 12 milliárd forintnak megfelelő euró Magyarországon felhasználható legyen. Hát, felháborító, amit ezen a téren megengednek maguknak a baloldali képviselők!

Mi ezzel szemben cselekedtünk, és az új büntető törvénykönyv  amit a baloldal nem támogatott például  megnyolcszorozta a börtönben ülő pedofilok számát, 81-ről több mint 663-ra emelve. Ezt a büntető törvénykönyvet nyugodtan támogathatta volna a baloldal, mégsem támogatta.

Vagy amikor arról beszéltünk, hogy akik gyermekek sérelmére követnek el bűncselekményt, erőszakos, szexuális bűncselekményt, azok utána ne tölthessenek be olyan munkakört, amely gyermekek nevelésével, gondozásával kapcsolatos. Ezt támogathatta volna a baloldal, sőt akár 2010 előtt el is fogadhatta volna, hogy ez már ne legyen feladat 2010 után, de se nem fogadta el ezt a saját kormányzása alatt, se nem támogatta ezt a mi kormányzásunk alatt.

A kapcsolati erőszakról  mint büntető törvénykönyvi tényállási elem, mint bűncselekménytípus  önök szintén rengeteget beszéltek, amikor kormányon voltak, a média tele volt ezzel a kérdéskörrel, de magába a büntető törvénykönyvbe nem tették be. Csak beszéltek róla, beszéltek róla, de utána nem cselekedtek. Mi betettük a büntető törvénykönyvbe. Önök nem támogatták.

Titkos menedékházak létrehozatala. Európa számtalan országában van ilyen. Amikor általában egy édesanya a gyerekével az agresszív férj elől menekül, és nem akarja, hogy tudják a rokonok, főleg a férj vagy az élettárs, hogy hol van, akkor ezekbe a titkos menedékházakba tud elmenekülni. Miért nem támogatták a szociális törvény módosítását, amikor ezt elfogadtuk?

A jelzőrendszer megerősítése: pontosan abban, hogy ne csak az intézmény vezetője legyen az, aki adott esetben felléphet a gyermek érdekében, hanem egy külsős gyermekvédelmi gyám legyen, akihez a gyermek fordulni tud, és ha valamilyen erőszak vagy szexuális visszaélés történik vele szemben az intézményben, ne a saját intézményvezetővel, hanem külsős emberrel tudjon beszélni. Számtalan büntetőeljárás ezért tudott elindulni, mert külsős emberekkel beszéltek, önök ezt nem támogatták.

Az egységes eljárásrendet nem támogatták, a gyod bevezetését nem támogatták, azt, hogy gyermekbarát körülmények között hallgassuk meg az áldozatokat, hogy létrejöjjön a pedofil-nyilvántartás, hogy ne évüljenek a súlyosabb pedofil-bűncselekmények, nem támogatták. Hát, nemsokára szavazunk majd a gyermekvédelmi törvény második szigorításáról, meglátjuk, hogy azt támogatjáke önök, vagy sem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage