DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány célja, hogy a magyar háztartásokat megvédje a háború, a szankciók és az azok nyomán fennálló energiaválság káros hatásaitól. Ennek érdekében beavatkozott akkor is, amikor a koronavírus-járvány okozta világpiaci zavarok miatt az üzemanyagárak jelentősen emelkedtek. Egyértelmű: a háborús árakat le kell törni, a családokat meg kell védeni.

A kormány a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát 2021. november 15-én 480 forintos hatósági áron maximálta, kötelezte az üzemanyagtöltő-állomásokat a hatósági áras üzemanyagok forgalmazására. A 480 forintos benzinárstop mintegy 13 hónapon keresztül enyhítette a háztartásokra nehezedő nyomást, amelyek az intézkedés egyes időszakaiban literenként több száz forintot is megtakaríthattak. Az intézkedés tapasztalatai alapján, illetve a piaci mechanizmusok szakaszos visszavezetése érdekében az árstopot folyamatosan finomhangoltuk, a hatósági áras termékekre jogosultak körét pedig több lépcsőben szűkítettük. A benzinárstop sikerét mutatja, hogy azt mintaként felhasználva számos más európai ország is hasonló intézkedéseket vezetett be.

A kormány azóta is figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, amelynek keretében egyeztetést folytatott a piaci szereplőkkel, és korrekciókra szólította fel őket, tehát együttműködésre, partneri kapcsolatra. A kormány a május 8-ai ülésén áttekintette az üzemanyagárakat, s megállapította, hogy az eddigi csökkentésekkel a magyar üzemanyagárak elérték a szomszédos országok átlagát, tehát a 95-ös benzin átlagára 34 forinttal, azaz több mint 5 százalékkal, a gázolaj ára pedig 54 forinttal, 8 százalékot meghaladóan csökkent az elmúlt időszak csúcsaihoz képest.

A kormány mérlegelte az üzemanyag-kereskedők azon javaslatát, hogy az üzemanyag árának referenciaértékeként Ukrajna kivételével a szomszédos országok üzemanyag-átlagárát vegyék figyelembe. A kormány úgy döntött, hogy ennek a kérésnek eleget tesz, s a referenciaérték számítási köréből kikerül Lengyelország, Csehország és Bulgária. A jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát; fontos, hogy az árak itt is maradjanak, s ezt továbbra is elvárjuk a kereskedőktől.

Az üzemanyagárak adótartalma kapcsán elmondható, hogy annak mértéke nem tér el a térség országaitól, mi több, a benzinnél a legalacsonyabb a szomszédos országok között.

Összességében kijelenthető, hogy helyreállt a rend, azonban ennek fenn kell maradnia. Ennek érdekében a kormány továbbra is elvárja, hogy azt a kereskedők fenntartsák, ezért a kormány kéthetente megvizsgálja ezeket az árakat, és amennyiben szükséges, lépni fogunk. A koordináció és az együttműködés jelenleg elégségesnek és megfelelőnek bizonyul. Köszönöm figyelmüket, és bízom benne, hogy a képviselő úr elfogadja a válaszomat. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage