BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Mint tudjuk, a kormány azzal próbálja lesöpörni az akkumulátorgyártással kapcsolatos súlyos aggályokat, hogy nálunk az akkugyárakra Európában a legszigorúbb szabályok vonatkoznak, amelyeket következetesen be is tartatnak. Erről az állításról idáig is mindenki tudta, hogy nagyon messze van a valóságtól, de akkuügyekben most újabb szintlépés történt  lefelé.

Az akkumulátorgyártás minden kockázatát hetente demonstráló gödi Samsung, Magyarország legnagyobb ipari üzeme évekig működhetett egységes környezethasználati engedély nélkül. A súlyos szabálysértések és enyhe bírságok azonban soha, egyetlen esetben sem eredményezték a gyár működésének korlátozását. A több tíz milliárdos éves profitból vidáman kicsengetik a néhány milliós büntetést, és folyik tovább az ott dolgozók, a környéken élők veszélyeztetése, a környezet mérgezése és túlterhelése. Ezért lépett a Göd-ÉRT Egyesület, és pert indított az üzem környezethasználati engedélyének visszavonása érdekében, egyben azonnali jogvédelem keretében kérte a halasztó hatály elrendelését. A végzés szerint a törvényszék az eljárást befejező határozat jogerőre emelkedéséig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát az alperes, tehát a kormányhivatal határozata vonatkozásában.

A városvédők célja, hogy a per befejezéséig ne folyjon környezethasználat a gyár területén. A törvényszék  a felperesi kereset érdemi vizsgálatát megelőzően  az azonnali jogvédelem keretében az eljárást befejező határozat jogerőre emelkedéséig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát. Döntését azzal indokolta, hogy mivel az egyesület az érdeksérelmet, tehát a környezetkárosítást valószínűsítette, az azonnali jogvédelem elmaradása súlyosabb hátrányt okozna, mint a halasztó hatály elrendelése. A döntés jelenleg végrehajtható, ami gyakorlatilag az üzem működésének ideiglenes felfüggesztését jelentené, hiszen pillanatnyilag nincs hatályos környezethasználati engedély. Jelenleg csupán az volna hátra, hogy a kormányhivatal érvényt szerezzen a bíróság döntésének, és valóban gondoskodjon a termelés ideiglenes felfüggesztéséről. Ez azonban mindeddig nem történt meg.

Abban, gondolom, egyetért velem, hogy egy jogállamban az állam hatóságai  jelen esetben a Pest megyei kormányhivatal  végrehajtják a rájuk vonatkozó bírósági döntéseket. Kérdezem tehát öntől, államtitkár asszony: egyetért velem? És, kérem, árulja el: érvényt szerez a kormány a bírósági döntésnek? Mikor fog erre sor kerülni? S ön szerint működhet egy jogállamban környezethasználati engedély nélkül akkumulátorgyár? Várom válaszát. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage