DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az önök állításaival ellentétben Magyarországon világos és tiszta szabályok vonatkoznak arra, hogy hogyan működhetnek a cégek. Nem működhet úgy egyetlen üzem sem, hogy nem teljesíti a szigorú környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat. Az illetékes hatóságok folyamatosan ellenőrzik ezeket a cégeket és figyelik az előírások betartását.

(15.20)

Ha szabálysértés történik, akkor a kormányhivatalok minden lehetséges jogi eszközzel fellépnek. A kormány álláspontja abban is egyértelmű, hogy amennyiben egy ügyben bírósági ítélet születik, azt végre kell hajtani.

Az ön által kérdezett konkrét ügyben szeretném figyelmébe ajánlani a Gulyás Gergely miniszter úr által a múlt heti Kormányinfón mondottakat: a bírósági ítélet kapcsán fontos kérdés, hogy az ítélet jogerőse vagy sem, illetve kézhez kaptáke már a határozatot. Olyan új információt tudok megosztani képviselő úrral a múlt csütörtöki Kormányinfón elhangzottakhoz képest, hogy az interpellációjában említett végzés ellen a Pest Vármegyei Kormányhivatal határidőn belül fellebbezéssel élt, tekintettel arra, hogy az abban foglaltakat környezetvédelmi, jogi és szakmai szempontból nem tartja megalapozottnak, tekintettel arra, hogy a végzés a jóval szigorúbb hatósági előírások betartásának felfüggesztéséről rendelkezik, és sokkal enyhébb követelményeket rögzít az engedélyekkel kapcsolatban.

A kormányhivatalok kapcsán szeretném hangsúlyozni, hogy minden esetben jogszerűen járnak el, és a lehető leggyorsabban végrehajtják azokat a döntéseket, amelyeket végre kell hajtaniuk. A Göd-ÉRT Egyesülettel kapcsolatban pedig a helyiekkel való egyeztetés során azért az egyértelművé vált, hogy politikai hangulatkeltést folytatnak, és csak azért, hogy magáért beszéljen a dolog: az idei önkormányzati választáson Göd mind a nyolc egyéni választókörzetében indulnak a jelöltjeik, tehát egyértelműen politikai munkát végeznek.

Azért a kétarcúsággal kapcsolatban azt is szeretném kiemelni, hogy Jávor Benedek  az a Jávor Benedek, aki az önök EP-listavezetője volt mindaddig, amíg egyébként a Párbeszéd fel nem kéredzkedett a DK EP-listájára  2011-ben az alábbiakat mondta, igaz, akkor még LMP-s képviselőként: „A világgazdasági válság megmutatta, hogy az eddig követett gazdasági út nem járható. Ezt felismerve a világ számos országában, Amerikától Dél-Koreáig a válságból kivezető útnak a zöld-gazdaságfejlesztést tekintik, és ennek megfelelő állami programokat indítottak. Kérdezem tehát: a zöld-gazdaságfejlesztés soha nem valósul meg Magyarországon?” Önök tehát 2011-ben még azért aggódtak, hogy Magyarországon nem támogatják a zöldgazdaságot, és nem kapcsolnak hozzá állami támogatásokat, ma pedig gyakorlatilag bármit tesz a kormány, ezeket folyamatosan támadják.

Pedig önök is pontosan tudják azt, hogy a zöldenergia tekintetében egy olyan technológiai fejlődés zajlik a világban, ami mindenféle szempontból fontos hazánk, a magyar gazdaság jövője számára is; természetesen úgy, hogy mindvégig a környezetvédelmi szempontokat szem előtt kell tartani, a munkavédelmi szempontokat szem előtt kell tartani, az emberek biztonságával kapcsolatos kérdéseket szem előtt kell tartani. A kormányhivatalok a jövőben is a jogszabályoknak megfelelően járnak el, így tesznek a gödi gyár kapcsán is.

Kérem, hogy ezzel kapcsolatban a politikai túlélésért küzdő Párbeszéd frakciója se terjesszen valótlanságokat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage