CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának legutóbbi ülésén előterjesztőként ismertettem az LMP-Magyarország Zöld Pártjának határozati javaslatait, amelyek az akkumulátorgyártás környezeti kockázatainak minimalizálására vonatkoztak. A bizottság kormánypárti tagjai sajnos ismét a nagyvállalati érdekeket képviselték a magyar emberek egészséges környezetének védelme helyett. A Fidesz részéről Bencsik János, Erdős Norbert, Becsó Zsolt, Varga Gábor, míg a KDNP képviseletében Harrach Péter ismét nemet mondott az akkumulátorgyárakra kiszabható szankciók szigorítására, a monitoringrendszerek kötelező felállítására, a magzatkárosító NMP oldószer használatának szigorúbb szabályozására és az akkumulátorgyártás szabályozási környezetének felülvizsgálatára és szigorítására, ezzel megakadályozták, hogy ezek a fajsúlyos kérdések az Országgyűlés elé kerülhessenek.

A bizottsági ülésen Harrach Péter hozzá is szólt a vitához, szakmai észrevételek helyett azonban csak fejmosást kaptam, amiért nehezményeztem, hogy a kormánypárti tagok indoklás nélkül, gyakorlatilag egy szót sem szólva szavazzák le a környezetszennyező akkumulátorgyárak megfékezésére tett javaslatainkat. Harrach képviselő úr persze kihangsúlyozta, hogy fenn kell tartanunk az egyensúlyt a teremtett világunk védelme és a versenyképesség között. Jelezte, hogy még egyet is értene a javaslatok tartalmával, de szerinte politikai kérdést csinálunk az ügyből, ezért nemmel fog szavazni. Vagyis: a kormánypárti képviselők szerint ugyanúgy politikai ügy a magzatkárosító NMP oldószerrel szennyezett levegő és talajvíz vagy a mérgezéses kockázatoknak kitett dolgozók ezrei, ugyanúgy, mint a gyárak közelében fellépő zajszennyezés. Nagyon örülnék, ha a kormánypárti képviselők ezt az álláspontjukat a gödi, debreceni, komáromi, iváncsai, fóti, tatai, szigetszentmiklósi, bátonyterenyei lakosok szemébe is elmondanák.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja számára a magyar emberek egészségének és természeti kincseinknek a védelme a prioritás. Talán abban egyetérthetünk, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, ez közös nemzeti érdekünk.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Ha a javaslataink tartalmilag támogathatók még Harrach képviselő úr szerint is, számíthatunke arra, hogy a minisztériumban megvalósítják ezeket, és végre érdemi lépéseket tesznek az akkumulátorgyárak közelében élő emberek egészségének és biztonságának védelme ügyében? Számíthatunke rá, hogy a kormány és az itt ülő kormánypárti képviselők végre a magyar emberek oldalára állnak a nagyvállalati érdekekkel szemben? Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage