DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azokat a kijelentéseit, melyek szerint a kormánypárti képviselők nem a magyar emberek és az egészséges környezet szempontjait képviselnék, mindenféle szempontból határozottan vissza kell utasítanom.

Az ön által említett bizottsági ülés kapcsán azért hadd jegyezzek meg valamit: Harrach Péter képviselő úr mindig példás udvariassággal szól hozzá a vitákhoz, ezért nagyon nehezen tudom elképzelni azt, hogy fejmosást kapott volna tőle, azzal viszont abszolút mértékben egyetértek, hogy önök politikai kérdést csináltak ezekből az ügyekből, fő céljuk a politikai hangulatkeltés és a rövid távú politikai haszonszerzés.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Ön is tudja, hogy a zöldenergiát meg kell termelni, valahogy el kell tárolni, és beruházásokra van ehhez szükség. A beruházások kapcsán pedig változatlan a kormány álláspontja: a szigorú környezetvédelmi és biztonsági szempontokat figyelembe kell venni, be kell tartani, a kormányhivataloknak minden lehetséges jogi eszközzel fel kell lépni. Éppen a képviselő úr által is említett bátonyterenyei üzem kapcsán az illetékes kormányhivatal szigorúan és határozottan járt el, az üzem működését felfüggesztették.

Tisztelt Képviselő Úr! Korábban önök követelték a leghangosabban a zöldátállás felgyorsítását. Most két idézetet hadd mondjak el, engedje meg nekem! A 2018-as miniszterelnök-jelöltjük, Szél Bernadett ezt mondta 2017-ben: „A Lehet Más a Politika az elektromos autók, a megújuló energia, a zöldfordulat, az okoseszközök és az okosvárosok korszakának nyerteseivé akarja tenni a magyar embereket.” Schmuck Erzsébet, az LMP jelenlegi társelnöke pedig 2018-ban így vélekedett: „Az elektromos autózás megállíthatatlanul terjed, s a várakozások szerint tíz éven belül a globális autóértékesítés 20-25 százalékát adja majd. Ehhez képest mi mit teszünk? Bezárjuk magunkat a múlt struktúrájába.”

(15.30)

Lehet hallani a friss híreket, biztos képviselő úr is olvasta, hogy például nem gyárt többé belső égésű motort Németországban a BMW. A BMW is gőzerővel készül az elektromos átállásra, és ehhez át kell alakítania a termelést. Emiatt nemrég leállítottak egy olyan egységet a legnagyobb gyárukban, Münchenben, amely eddig a belső égésű motorok előállításával foglalkozott. Ennek a műfajnak most ott vége, hamarosan az elektromos hajtásláncok veszik át a hatalmat a sorokon.

Egyértelmű, hogy a hazánk számára oly fontos autóiparban zajló technológiai váltásban mindenféle szempontból részt kell venni. A kormány éppen azon dolgozik, hogy az új technológiai korszak nyertesévé tegye a magyar embereket. A múlt struktúráiba bezárkózás helyett  amit ugye, önök kértek rajtunk számon annak idején  Magyarország a legmodernebb technológiák alkalmazásával az új korszak nyertese lehet. Erre mi az önök válasza? Bár önök zöldpártként határozzák meg magukat, mást sem csinálnak, mint folyamatosan támadják a kormányt, amikor bármilyen lépést teszünk a zöldátállás és hazánk klímavédelmi céljainak elérése érdekében, mert azért arról is fontos beszélni, hogy nagyon komoly klímapolitikai célkitűzéseink vannak, és 2050-re szeretnénk elérni a karbonsemlegességet, és bizony ezen a téren is komoly előrelépéseket tervezünk.

Úgyhogy csak szeretném ismételten megerősíteni, hogy Magyarországon világos és tiszta szabályok vannak, ezt mindenkinek be kell tartani, minden üzemnek, gyárnak be kell tartani az előkészítés és a működés fázisában is, természetesen az építkezés során is. Úgyhogy kérem képviselő urat, hogy ebben támogassa a magyar kormányt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage