GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Európában forronganak a gazdák, traktorok vannak az autópályákon, a belvárosokban égnek a raklapok, és a trágya sem feltétlenül mindig oda kerül, ahol annak eredetileg a helye lenne. Ezek a képek járják be a világsajtót, legyen szó akár Németországról, Franciaországról vagy akár Belgiumról. Brüsszellel szemben a gazdák elégedetlensége, azt gondolom, hogy teljes mértékben jogos, és ez egy nagyon látványos kifejeződése annak. Egy nagyon széles körű megmozdulásról van szó, ami jól mutatja, hogy a brüsszeli agrárpolitika egy zsákutca, ez jól láthatóan nem vezet sehova, egy gyors és egyértelmű, gyökeres fordulatra van szükség.

Mit kívánnak az európai és abban a magyar gazdák? Azt, hogy hagyják békén őket, hagyják őket termelni, hagyják őket dolgozni, hagyják őket megélni a mindennapi munkájukból. S mi az, amit nem kívánnak? Nem kívánják ezeket a rendkívül indokolatlanul, szigorúan meghozott szabályozásokat, gazdaellenes agrárpolitikát és a harmadik országokat előnybe hozó, előnyben részesítő kereskedelempolitikát.

Brüsszel jól láthatóan elfordult a termelőktől, magára hagyta azokat. Elképesztő, hogy az Európai Unióban a gazdálkodóknak olyan szabályokat kell betartaniuk, amelyek láthatóan, érezhetően drágábbá teszik a termelést, ezáltal az élelmiszert is, és ezek a szabályok bizony nem vonatkoznak az Európai Unióba a harmadik országokból, például az Ukrajnából behozott termékekre. Itt egyértelműen látszik, hogy az Európai Unió az európai gazdákkal szemben a harmadik országokban működő, egyébként jellemzően nyugat-európai és amerikai oligarchák tulajdonában levő cégeknek az érdekeit szolgálja ki.

Az Európai Unió piacára most már nemcsak beszivárognak ezek a termékek, hanem beözönlenek, ezt látjuk a gabonapiacon és egyéb más piacokon is. De ez nemcsak a gazdálkodók kárára történik, hanem egy nagyon komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot is hordoz. Nemrégiben szalmonellával fertőzött csirkehús került be az Egyesült Királyság és az Európai Unió piacára. Mi történt? Sajnos több megbetegedés mellett egy ember az életével fizetett ezért a felelőtlen politikáért.

Kérdezem én, ez kell nekünk? Ennek beláthatatlan következményei lesznek, és akkora a baj, kérem, hogy itt már nem elég holmi jogszabály-simítgatás, némi látszatintézkedés, az, ami most zajlik, meg kell menteni a termelőket, a magyar családokat. Óriási változásra van szükség, össze kell fogni az európai gazdáknak, és egy erős érdekképviseletet kialakítani Brüsszelben, azon belül pedig az Európai Parlamentben.

Kérdezném miniszter urat, hogy meddig rombolhatja még Brüsszel az Európai Unió agráriumát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage