DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Május 2-án jelentette be Hankó Balázs államtitkár úr, hogy a Neumann János-program keretében lehetőség nyílik a „tudományos és innovációs park” cím elnyerésére. Mint államtitkár úr fogalmazott, a tudományos és innovációs parkok dolga az, hogy a szintet lépett és megújult magyar felsőoktatást és hazánk innovációs képességét alkalmazva Magyarországot Európa innovációs és egyetemi rangsorainak élére vigyék. A tudományos és innovációs parkok egyúttal az egyetemek és a gazdaság összekapcsolásának elsődleges színterei lesznek.

Mint ismeretes, 2010-ben a polgári kormány egyik elsődleges célja volt, hogy hazánkban kialakuljon egy csúcstechnológiára épülő és azt előállítani képes ipar. Ehhez kapcsolódóan indult el 2014-ben az a felsőoktatási stratégiaváltás, amely az egyetemek jövőképesebbé alakításával azt kívánta elérni, hogy jobban illeszkedjenek a gazdasághoz, együtt tudjanak működni az innovatív vállalatokkal.

Az egyetemi modellváltással a cél egy olyan hazai kutatói környezet kialakítása volt, amely megteremti a lehetőségét a további világraszóló magyar kutatói sikereknek. Erre figyelemmel került sor a teljes magyar felsőoktatás, a magyar kutatási hálózat megújítására, a Neumann János-program elindítására, amely három fő területre: az egészséges életre, a digitalizációra és a zöldátállásra fókuszál.

Az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolásával, a felsőoktatás és a kutatói hálózat megújításával a kormány megfelelő környezetet alakított ki a további tudományos eredmények eléréséhez és Magyarország innovációs teljesítményének erősítéséhez.

Az innováció és a felsőoktatás kéz a kézben jár, és a magyar jövőképességet viszi előre. Nem véletlen, hogy immár 12 felsőoktatási intézményünk van a világ legjobbjait képező 5 százalékban, ahogy az sem, hogy hazánk az egymillió lakosra jutó Nobel-díjasok számát tekintve a világranglista 11. helyén áll. A kormány ezért helyesen teszi, hogy támogatja azokat a kutatásokat, amelyek az emberiség javára hasznosulhatnak, a mindennapi életet jobbá teszik, és ezzel együtt értelemszerűen a magyar társadalom és a magyar gazdaság érdekeit szolgálják. Az innováció célzott ösztönzése ugyanis erősíti önellátási képességünket, emellett külföldön is piacképes termékek és szolgáltatások létrejöttének eredményeit mutathatja föl.

Kérdezem ezért tisztelt államtitkár urat: miért bír kiemelt jelentőséggel a tudományos és innovációs parkok létrehozása? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Herczeg Zsolt tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage