Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Pontosabban: miért nincs szükség ennél is több vendégmunkásra, hiszen azt látjuk, hogy a multicégek tömegével hozzák a harmadik világból származó vendégmunkásokat. Már megegyeztünk miniszterhelyettes úrral abban  köszönöm az akkori korrekt választ , hogy nem 65 ezer, hanem legalább 120 ezer vendégmunkás tartózkodik hazánkban, és sajnálatos módon ez a szám tovább nő. Aki pedig a napokban olvasott híreket, azzal találkozott, hogy az egyik ilyen multicég üzemegységében tömegesen mondtak fel, emlékeim szerint a műszak közepén a magyar dolgozóknak. Feltételezésem szerint a vendégmunkások maradhatnak, mert a munkaerő-kölcsönzők által odahozott dolgozókat a legkönnyebb leépíteni, főleg akkor, ha a magyarok kiszolgáltatottak a multicégnek, és éppen ez jelzi az óriási nagy problémát.

További aggasztó folyamat, hogy a hírek szerint éppen a parlament asztalára kerülhet egy olyan javaslat, miszerint két nagy állami beruházás esetében nem két, hanem öt évre adnának engedélyt az érkezőknek, és már a családtagok ideérkezését is lehetővé teszik, ezzel kinyitva a kaput a lehetséges családegyesítések előtt. Úgy gondolom, hogy egy egészségesen gondolkodó polgárban ilyenkor kapcsol be az a bizonyos vészcsengő a családegyesítés szó hallatán, hiszen tudjuk, mindannyian emlékezhetünk, hogy Nyugat-Európában ebből mekkora bajok lettek.

A kormány eddig mindig azzal nyugtatott minket, hogy persze, idejönnek ezek a szerencsétlen emberek a világ másik feléből a magasabb fizetés reményében, de csak dolgozni jönnek ide, hazamennek, és amúgy jobb sorsra érdemes származási országaikat fogják majd a további évtizedekben munkájukkal gazdagítani. A helyzet az, hogy most a törvény által szavatolt időhatár is megnőtt, tehát már öt évről beszélünk, amit egészen elképesztőnek tartok, és kinyílt a családegyesítések lehetősége, legalábbis a kormány szerint és az erről szóló hírek szerint.

Természetesen mi magyar kvótát követelünk a magyar munkavállalók védelme érdekében, csak olyan multi kaphasson támogatást, aki legalább 90 százalékban magyarokat alkalmaz, védett státuszt követelünk a magyar munkavállalóknak. Azt is követeljük, hogy az a multi, amely mégis kirúgja a magyar és megtartja a vendégmunkást, büntetőkamattal együtt fizesse vissza a kapott állami támogatást. Ezek mind fontos javaslatok és mind-mind fenntartjuk őket.

Van azonban egy ennél talán még sokkal fontosabb kérdés, ez a családegyesítések kérdése. Tehát az első kérdésem az, hogy miniszterhelyettes úr cáfolni tudjae ezt a sajtóértesülést, ki tudjae jelenteni itt, ezen a szent helyen, hogy nem lesz vendégmunkáscsalád-egyesítés Magyarországon, ha pedig mégis komolyan gondolják ezt a tervet, kire vonatkozóan, milyen körülmények között és mégis hogyan gondolták mindezt. Úgy érzem, hogy a magyar társadalom elementáris erejű felháborodásával fog találkozni az, bármelyik kormány Magyarországon, aki előáll egy ilyen ötlettel. Nagyon kíváncsian várom válaszát a tekintetben, hogy képese megcáfolni a vendégmunkások családegyesítéséről szóló híreket. Válaszát tisztelettel várom.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage