DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy ismételt kérdésével lehetőséget ad számomra ismételten elmondani, hogy önök hosszú idő óta tudatosan nem a munkaerőpiac egészét, hanem annak csak egy-egy szegmensét, jelen esetben a vendégmunkásokat kísérik figyelemmel, azt sugallva ezzel, mintha a külföldiek kiszorítanák a magyarokat a foglalkoztatásból, holott éppen ennek az ellenkezője történik.

Egyszerűen nem akarnak tudomást venni arról, hogy folyamatosan egyre több magyar állampolgár talál magának megélhetést a hazai munkaerőpiacon. Arról nem is beszélve, hogy 2010 óta egymillióval növeltük a foglalkoztatottak számát. Ha a foglalkoztatás egészét nézzük, akkor 2024 első negyedéves foglalkoztatási adatok szerint egy év alatt mintegy 30 ezerrel, 4 millió 725 ezer fős történelmi csúcsra bővült a foglalkoztatottak száma, ami negyedéves intervallumban a rendszerváltoztatás óta a legmagasabb. Komoly foglalkoztatáspolitikai eredménynek számít, hogy egyre kevesebben dolgoznak állami közfoglalkoztatási munkahelyen, miközben folyamatosan bővül a versenyszektorban munkát vállalók száma, illetve a hazai munkaerő-kínálat.

A KSH legutóbbi adatai szerint egy év alatt 60 ezerrel növekedett a korábban inaktív státuszban lévők száma, így várhatóan kevesebb külföldi vendégmunkásra lesz szükségük a Magyarországon működő hazai és külföldi vállalkozásoknak az elkövetkezendő időszakban. A vendégmunkások alkalmazását csökkenti a magyar állampolgárok vándorlási többlete is, amely mintegy 40 ezer főt tesz ki 2010 óta Magyarország javára. A közép-európai régióban Magyarországon a legalacsonyabb a külföldi munkaerő aránya a foglalkoztatásban. Míg a harmadik országból érkező munkavállalók aránya nálunk 2,6 százalékot tesz ki, addig Szlovákiában ez az arány 3,8 százalék, Lengyelországban 6, Csehországban pedig 17 százalékot képvisel.

Annak érdekében, hogy a nemzetgazdasági szintűvé vált munkaerőhiány miatt ne maradjanak el a hazai beruházások és a vállalkozások működése biztosított legyen, a kormány több olyan intézkedést is hozott az elmúlt időszakban, amely a munkaerőhiány kezelésére irányul. Ezek közül az egyik a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozás, mellyel a kormány éppen a külföldi munkaerő tömeges beáramlását igyekszik korlátozni. Ezt bizonyítandó párhuzamosan több korlátozás is érvényben van ma a magyar munkahelyeken, a magyar munkavállalók védelme érdekében, többek között foglalkozási tiltólista vagy a vendégmunkások számának kvótája.

A lehető leghatározottabban állítom, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen irányú döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. Külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. Magyarán: csak akkor jöhetnek külföldiek, ha magyar munkavállalót nem sikerül kiközvetíteni a betöltetlen álláshelyekre. Köszönöm a figyelmét, köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage