CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A MÁV-csoportnál az elmúlt években a dolgozók az inflációt éppen csak megközelítő mértékű béremelést kaptak. Ezzel párhuzamosan a MÁV-START Zrt., a MÁV-HÉV Zrt., valamint a MÁV Zrt. felügyelőbizottsági tagjainak a fizetései a többszörösükre emelődtek meg. Ennek mértéke egy konkrét esetben elérte a 667 százalékot, tehát több mint a 6,5-szeresére emelkedett a tiszteletdíja.

Mindezt egy olyan időszakban, amikor a magyarországi vasúti forgalom egyetlen biztos pontja az állandósult késés. A fejlesztések csúsznak vagy teljesen elmaradnak, és ugyanez a helyzet uralkodik a hazai HÉV-vonalakon is. Nincs ember Magyarországon, aki szerint tovább lehetne halogatni a HÉV-járműbeszerzést. Bárki, aki használja a HÉV vonalait, úgy érezheti magát, mint aki időutazáson esik át. (Folyamatos zaj a teremben.)

Tisztelt Államtitkár Úr! Én nem vagyok egy mai gyerek, de a helyzet az, hogy önök nálam idősebb szerelvényekkel kívánják kiszolgálni a HÉV-et használó utasokat. Kérdezem ezért államtitkár urat: miért tartja fontosabbnak a felügyelőbizottsági fizetések indokolatlan mértékű emelését, mint a HÉV-szerelvények beszerzését? Meddig kell még várni arra, hogy megújuljon a HÉV járműparkja? Várom megtisztelő válaszát.

Tisztelt képviselőtársaimtól pedig elnézést kérek, hogy megzavartam a beszélgetésüket. Köszönöm szépen. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból. Taps az LMP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage