NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Az interpellációja populista részére nem válaszolnék, azt betudom a felfokozott kampányhangulatnak.

Azonban az az állítás, amikor a MÁV-Volán-csoport közel 57 ezer munkavállalójának a teljesítményét azzal illeti, hogy állandó a késés (Csárdi Antal: Az önök teljesítményét!), azért az még egy olyan mikropárttól is sértő, mint amilyen az LMP. Én is meghallgattam önt, kérem, tegye meg ön is. (Az elnök csenget.)

De azért rögzítsünk néhány dolgot, tisztelt képviselő úr! Az Építési és Közlekedési Minisztérium az elmúlt két évben, a tavalyi, illetve az idei évben is több ízben emelte a dolgozói béreket, és a szakszervezetekkel megállapodtunk: a következő években is stabil béremelésre számíthatnak a munkavállalók, például egy HÉV-járművezető bére átlagosan 130 ezer forinttal nőtt.

Az új tarifarendszernek köszönhetően több százezer honfitársunknak tettük ingyenessé az utazást, és ha a hétmillió eladott ország- és vármegyebérletről beszélünk, akkor azt gondolom, hogy ez valódi segítség a magyar embereknek és a magyar családoknak.

Tisztelt Képviselő Úr! Ami a HÉV-eket illeti, egyetértünk abban, hogy szükséges a vonalak felújítása és szükségesek a járműbeszerzések is. De ha ebben egyetértünk, akkor egy dolgot nem értek, hogy azokat az európai uniós forrásokat, amelyek Magyarországnak járnak és amely forrásokból ezeket a fejlesztéseket Magyarország megvalósíthatná, miért blokkolják folyamatosan, és miért tesznek meg mindent annak érdekében, hogy ezeket a Magyarországnak járó forrásokat Magyarország ne kapja meg? Ha valóban önnek is fontos, tisztelt képviselő úr, a HÉV fejlesztése, illetve a járműbeszerzések, akkor kérem, hogy önök is segítsék elő, hogy az európai uniós forrásokat, a Magyarországnak járó forrásokat Magyarország minél előbb megkaphassa. Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage