RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy látszik, a kampányidőszakoknak ez egy pozitív velejárója, hogy a képviselők ott vannak a választók között, és életszagú problémákat vetnek fel. Az, amit ön is hozott, képviselő úr, egy nagyon fontos kérdés, hiszen tényleg a rászoruló polgártársainknak tudunk ezek alapján segíteni.

Talán ön is emlékszik 2018 decemberére, amikor itt voltunk a parlamentben, és szavaztunk az ápolási díj megemeléséről, a gyermekek otthongondozási díjának a bevezetéséről. Itt a kormánypárti képviselők ezt mind támogatták, a baloldali képviselők is benn voltak a parlamentben, de nem nyomtak gombot, nem támogatták ezt a javaslatot, mert akkor éppen egy másik törvényjavaslat ellen tiltakoztak, és inkább szirénáztak és mindenféle egyéb dolgokat tettek itt, az ülésteremben, ahelyett, hogy szavaztunk volna közösen.

Nos, ezzel akkor egy nagyon fontos döntést hoztunk; többet is. Egyrészről bevezettük a gyermekek otthongondozási díját, ami, ahogy ön is mondta, egy jóval magasabb összeg. Ez az összeg folyamatosan, évről évre nő, ahogy a minimálbér nő, ez is a minimálbérrel együtt nő. Azért nő, mert nyilván, ahogy ön is mondta, ha valaki a gyermekét gondozza naponta sok órán keresztül, akkor nem tud mellette munkát vállalni napi nyolc órában  részmunkaidőben lehet, hogy tud, de nyolc órában nem , ezért kapja a gyermekek otthongondozási díját. Ez beszámít a nyugdíjidőbe, egészségbiztosítási jogviszonynak is minősül, ezekről mind szavaztunk, mind döntöttünk itt a parlamentben is. Egy nagyon fontos változás volt, hogy a gyermekek otthongondozási díját  de a gyermek itt nemcsak a kiskorú gyermeket jelenti, hanem hogy ha valaki 55 éves, a gyereke meg 30 éves, akkor is jár neki ez a gyermekek otthongondozási díja , ennek az összegét jelentős mértékben megemeltük. Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, ez 37 050 forint volt, most 266 800 forint ennek az összege.

(16.20)

A költségvetésben, amikor elkezdtük a kormányzásunkat, 15 milliárd forint állt rendelkezésre, most 101 milliárd forint áll rendelkezésre ápolási díjra, gyermekek otthongondozási díjára. Úgyhogy, ha ez az eset, ahogy ön leírta, egy felnőtt gyerek, felnőtt szülő, neki a gyod ugyanúgy jár, tehát annak a 266 800 forintnak nekik járnia kell, ha nyilván az orvosi és egyéb minősítések  de a szavaiból így vettem ki  rendelkezésre állnak. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage