TOMPOS MÁRTON KRISTÓF (Momentum): Köszönöm szépen, elnök úr! Államtitkár úr! Május 8-án Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke kitett egy tibeti zászlót a Gellért-hegyre, amit pár percen belül kínai aktivisták takartak el. Most ezt három intézkedés is követte, háromszor igazoltattak a magyar rendőrök, mind a háromszor Hendrey urat, nem a kínai aktivistákat.

Szintén aznap Lengyel Patrik kollégámmal európai uniós zászlót akartunk kitenni az Erzsébet hídra  hiszen, bár önök nem emlékeztek meg róla, másnap ugye, Európa-nap volt , amikor egyszerre hat piros sapkás kínai férfi lépett oda hozzánk, és arról érdeklődött, hogy mi az nálunk, mi az a zászló. Saját elmondásuk szerint a kínai nagykövetség önkéntesei voltak, és azt kellett megakadályozniuk, hogy tajvani vagy tibeti zászlót tegyen ki bárki, mindezt a magyar rendőrök pár méterről nézték végig.

Egy nappal később, az Európa-napon a Várban ugye, önök teljesen lezártak mindent, a magyar rendőrök egy tanárt sem engedtek be az iskolájába, minket meg aztán pláne nem engedtek be a Mátyás-templomhoz  ugye, ott volt velem Orosz Anna és Bedő Dávid képviselőtársam is, nem mehettünk be. Mindezt úgy, hogy láthatóan több száz kínai önkéntes pedig bemehetett, ők ott voltak a templomnál, és amikor megkérdeztük a rendőröket, hogy ez hogy lehetséges, akkor elmondták, hogy hát, igen, mert őket már leellenőrizték  és most figyeljenek!  a kínai hatóságok. A magyar rendőr csak helyszínt biztosított.

Ha már a magyar rendőröknél tartunk egyébként, államtitkár úr, 18 órás szolgálatot teljesítettek sokan. 14-15 órát álltak kint, és nemhogy élelmiszert, de vizet sem kaptak ezek az emberek. Államtitkár Úr! Önök 48 órára átadták az irányítást Magyarországon a kínai hatóságoknak. Mindezt úgy, hogy nemcsak kiszolgáltatták az országot, de megalázták a védelmünkre felesküdött rendőröket is. Egyetlen kérdésem, hogy mit hoz fel mentségükre. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage