RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sokakat megdöbbentett, vagy még inkább nevetségessé tette önmagát azzal a tisztelt képviselő, hogy ön Micimackóval ugrándozott akkor, amikor a kínai elnök Magyarországon járt. Kevesen tudták dekódolni, hogy pontosan milyen szándéka van. Egy biztos, a megbízóinak nagyon meg akart felelni, nagyon nem volt ötlete, hogy mit csináljon, nagyon kínos és kellemetlen volt kívülről is nézni ezt a fajta megfelelési kényszert, hogy ön akar valamit mutatni Kína ellen, ön akar valami vicceset csinálni, csak senki nem nevetett rajta. (Szabó Szabolcs: A kínaiak pláne nem nevettek!) Láttuk az ön ebbéli igyekezetét. Ezt a jelentésében leadhatja majd, hogy a dollárbaloldal politikusaként megfelelt ennek az elvárásnak. Igaz, hogy kevesen értették önt, hogy pontosan mit akar, és komolyan venni pedig még kevésbé lehetett.

Tisztelt Képviselő Úr! Önt egy másodpercig nem zavarja az, ha a kínai elnök a francia elnökkel találkozik, csak az zavarja, ha a magyar elnökkel találkozik. Egy rosszalló megjegyzést nem tesz, semmilyen mondatot nem mond. Önöknek jó, ha Párizsban van olimpia, rossz, ha Budapesten van olimpia. Önöknek jó, ha Párizsba elmegy a kínai elnök, mert az haladó, mert az technikai fejlődés, de rossz, ha Budapestre jön, mert ez a hazájuk, tisztelt képviselő úr (Szabó Szabolcs közbeszól.  Az elnök csenget.), és önök nem arra szerződtek, hogy a hazájuk érdekeit szolgálják, hanem, ha kell, akkor abban fogant a mozgalmuk, hogy ne Budapesten, hanem Párizsban rendezzenek olimpiát, és ha kell, és itt van a kínai elnök, akkor itt igyekeznek mindenféle akciókkal ezt az eseményt a maguk eszközeivel megzavarni, vagy politikailag valamilyen vitát gerjeszteni körülötte, de amikor ez Franciaországban történik, az önöknek rendben van, mert önök nem a magyar érdeket képviselik, tisztelt képviselő úr.

Mi arra törekszünk, hogy Magyarország valóban Európa egyik leggyorsabban fejlődő országa legyen, és amennyi energiát Európából tudunk kapni, igyekszünk azt megtenni. Önök ezt blokkolják Brüsszelben, hogy az EU-s forrásainkhoz ne férjünk hozzá, és amennyi energiát távolabbról kapunk, igyekszünk azt is megtenni. Van a vendégjog és van a véleménynyilvánítási szabadság, ezzel is mindenki élhetett. Ha idejön hozzánk egy vendég, mi tiszteletben tartjuk, és biztonságos körülményeket biztosítunk neki. Akinek van véleménye ezzel szemben, a véleménynyilvánítási szabadságot úgy, hogy nem zavarja meg a vendégnek az érkezését, természetesen megteheti, mert szólásszabadság van. (Derültség a Momentum soraiban.) Itt nem tiltunk be konferenciákat, mint Brüsszelben, a NatCont, az önök szövetségesei által. Itt mindenki kifejezheti a másikat nem zavarva a saját véleményét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Szabó Szabolcs: Pekingben ez nagyon tetszik!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage