DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Az elmúlt években többször figyelmeztettem a kormányt a kapcsolati erőszak növekvő veszélyére. Főleg a járvány ideje alatt vált ez a kérdés égetővé, hiszen a lezárások miatt sok áldozat kényszerült a négy fal közé bántalmazójával.

Bár önök megtagadták, hogy fontos adatokat kaphassunk az ilyen esetekről, folyamatosan szembesítettem a kormányt a valósággal. Elmondtam, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója szerint már a járvány első hulláma alatt duplájára nőtt a telefonos segítséget kérők száma, és a bántalmazások is súlyosabbak lettek. 2020 októberében határozati javaslatot is benyújtottunk, hogy bővítsük az anyaotthonok és az átmeneti otthonok kapacitását, az iskolákban mindenhol legyen főállású iskolapszichológus, a tantervnek pedig legyen része a családon belüli erőszak elleni küzdelem. Önök azonban ezt lesöpörték az asztalról. Javasoltuk, hogy induljon tájékoztató kampány a bántalmazott nők és gyermekek védelmében, de önök ezt sem hallották meg. Számtalanszor kértem, hogy ratifikálják az isztambuli egyezményt.

És akkor most mit látunk? Óriási lett a baj, a legújabb adatok szerint öt év alatt csaknem megduplázódott a regisztrált kapcsolati erőszakok száma, és 70 százalékkal nőtt a kiskorúak veszélyeztetése. Összesen 6220 olyan bűncselekményről tudnak a hatóságok, ahol az áldozat 18 év alatti. Na, ilyen a családbarát Orbán-kormány!

Kétszeresen is bizonyították, hogy önöket nem érdeklik a bántalmazott gyermekek. Először akkor, amikor kegyelemmel szabadon engedték egy pedofil segítőjét, most pedig az is kiderült, hogy a törvényhozás szintjén is cserben hagyták az áldozatokat.

Most viszont újra felteszem a kérdéseimet. Mit kíván tenni a belügyminiszter-helyettes úr a lesújtó bűnügyi helyzet javításáért? Mit kíván tenni a kormány azokért a nőkért és gyermekekért, akik kapcsolati erőszak áldozatai? Mikor lesznek végre hajlandók ratifikálni az isztambuli egyezményt? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage