RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ezt tesszük mindennap: az áldozatokon segíteni, a kiszolgáltatottakon segíteni. Egyrészről ez az ingyenes vonal, amely éjjel-nappal hívható, az áldozatsegítő vonal is ezt a célt szolgálja. Ha megnézi ön is, a tavalyi esztendőben összesen 718-an fordultak az áldozatsegítő központokhoz; volt, aki anonim módon, körülbelül az egyhetede anonim módon fordul oda. Az idei évben is az első három hónapban már 200 ember számára tudtak segítséget nyújtani, és ezt szeretnénk a továbbiakban is tenni.

Kérem, ne mondja azt, hogy a problémával ne foglalkoznánk, ha az előbb ismertettem, hogy mennyi jogszabályt fogadtunk el.

És nyilván egyre bővítjük a rendőrségnek is az ezzel kapcsolatos kapacitásait. Az idei évben február-március-áprilisban jóval több pedofíliával kapcsolatos bejelentés is érkezett a rendőrséghez, ezért a rendőrség több mint 200 főre emelte a pedofíliával is foglalkozó rendőr kollégák számát. És nem volt ez másként a kapcsolati erőszakkal sem.

Az isztambuli egyezmény kapcsán pedig sokszor elmondtuk, hogy ami az isztambuli egyezményhez, ahhoz szükséges, hogy a nőket vagy bárkit, aki a kapcsolati erőszakban áldozat lehet, megvédjük, azokat a jogintézményeket a magyar jogrendszerbe beleépítettük. Mi csak azt nem akarjuk ebből beleépíteni, ami a gendergondolkodást, az egész genderfilozófiát rögzítené jogszabályokban, azt mi sohasem fogjuk megtenni. És ebben a magyar emberek támogatnak minket. De ami a nők védelmére, a gyermekek védelmére, a kiszolgáltatottak védelmére fontos, azokat viszont elfogadtuk itt a parlamentben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage