Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Így van. (Hordozható mikrofonba:) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Több mint tíz évvel ezelőtt álltam elő az egynapos autópálya-matrica ötletével, hiszen azt tapasztaltuk, hogy ha egy magyar családos, gyermeket nevelő vagy bármely magyar ember akár egészségügyi szolgáltatóhoz, vizsgálatra szeretné egy családtagját szállítani, akkor csak tíznapos autópálya-matrica lehetősége áll rendelkezésére, tehát igénybe nem vett szolgáltatást fizettettek ki vele.

Akkor még nem gondoltuk, hogy az európai uniós térben az egynapos matricát illetően megoldás születik. Nem akarjuk kisajátítani ezt a megoldást, bár a felvetés kétségkívül tőlünk származott. De azt sem gondoltuk volna, hogy Magyarország Kormánya az EU-s irányelvben lefektetett lehetőséget kimaxolja, és annyira drágán határozza meg az egynapos matrica árát, hogy az drágább lesz a nap végén, mint Ausztriában a tíznapos. Egészen elképesztő, hogy míg nálunk 5150 forintot kell fizetni az egynapos lehetőségért, addig Ausztriában a tíznapos a jelenlegi árfolyamon nagyjából 4500 forint környékén mozog. Egészen elképesztő mindez annak tudatában, hogy az 500 milliárd forintot meghaladja az a bevételtömeg, amelyet a pályadíjakból az érdekeltek realizálnak minden évben, tehát bőven beleférne ebbe az óriási bevételtömegbe az, hogy a magyar családok, ötletünknek megfelelően, maximum ezer forintot kelljen hogy fizessenek az egynapos pályamatricáért.

Családbarátnak mondja magát a kormány. Beszélhetnék itt a családi pótlékról, amit mi családi kártyán szeretnénk megduplázni, a családi adókedvezményről, amelynek az infláció folyamatosan párologtatja az értékét, de szeretném, ha gesztusértékkel, szimbolikusan ezt a nagyon-nagyon egyszerű engedményt megtenné a kormány a családok érdekében: legyen maximum ezer forint az egynapos pályamatrica! Ne állhasson elő az a végtelenül irritáló helyzet, amely politikai meggyőződéstől függetlenül majdnem minden magyart felháborít, mégpedig az, hogy Magyarországon az egynapos használatért többet kell fizetni, mint Ausztriában a tíznaposért. Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage