NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint az ön előtt is ismert, az egynapos matrica bevezetésére az európai uniós jogszabály alapján kerül sor hazánkban. Az Európai Unió által elfogadott eurovignetta-irányelv alapján az egynapos matrica ára az éves díjtétel maximum 9 százaléka lehet. Tisztelt képviselő úr, ez az arány Csehországban 8,7 százalék, Ausztriában és Romániában 8,9 százalék, hazánkban és Szlovákiában 9 százalék.

Az, hogy az egynapos matrica a külföldiek számára fontos termék, mi sem jelzi jobban, minthogy a vásárlók 65 százaléka nem magyar, hanem német, román és osztrák autósokból áll, tehát szó sincs arról, hogy a magyar autózók közösségét érintené döntően hátrány. Sőt, minket, magyarokat, ér előny. 2024. április elejétől május 8-áig összesen 115 267 darab egynapos matricát vásároltak hazánkban, ami több mint 600 millió forint bevételt hozott a magyar államnak. Az ilyen és ehhez hasonló bevételekből tudjuk finanszírozni az új utak építését és az utak felújítását a későbbiekben is.

Ha jól értem, tisztelt képviselő úr, az eseti autózók számára akar valamilyen kedvezményért lobbizni, nekik akar valamilyen előnyt kezdeményezni. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, tisztelt képviselőtársam, hogy a magyar kormány hamarabb lépett, mint ahogy azt önök kérhették volna. Az éves megyematrica akár 13 hónapon keresztül biztosít korlátlan autópálya-használatot a magyar utazóközönség részére, ráadásul rendkívül jutányos áron. A megyén belüli korlátlan autópálya-használat havi 555 forintért, tehát kevesebb, mint egy liter benzin áráért biztosít a magyar autósok számára közlekedési lehetőséget a díjköteles szakaszokon. Az éves megyematrica népszerűségét pedig jól mutatja, hogy 2024. május 3-áig összesen 2 218 029 darab matrica került értékesítésre.

Ha pedig egyetértünk abban, hogy a magyar autósok számára megfizethető opciót jelent a havi 555 forintos megyematrica, talán abban is egyet tudunk érteni, hogy a külföldi, az országon csak áthaladó autósok meg kell hogy fizessék az autópálya használatát. Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage