DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt hónapokban tartósan és jelentősen mérséklődött, csökkent a gáz világpiaci ára, a holland tőzsdén jelenleg 100-110 forint körüli köbméterenkénti gázár érvényesül, vagyis közel annyi, mint amennyi a hazai rezsicsökkentett gázár. Tehát az Orbán-kormány semmiben sem védi a lakosságot, mert világpiaci áron adja nekik a gázt; de csak ha az átlagfogyasztást tekintjük, mert az átlagfogyasztás felett viszont egy brutális nagyságú, hétszeres árat kell fizetni az embereknek, 760 forintot. Ez alapján nem nagyon érthető, hogy mire is kell a költségvetésnek az 1300 milliárdos Rezsivédelmi Alap, hiszen a lakossági gázfelhasználást nem támogatja.

Kérdés persze az, hogy vajon mennyiért szerezzük be a gázt az oroszoktól. Természetesen a gázárképlet titkos, senki sem tudhatja meg, hogy mennyiért is vesszük az orosz gázt, de a szakértők becslése szerint a két hónappal korábbi tőzsdei ár plusz 10 százalék képlet érvényesül. Ez a képlet egyébként nekem a régi időket idézi, a KGST-ben alkalmazott, úgynevezett bukaresti árelvet. Nos, egy olyan időszakban, amikor a gáz ára folyamatosan csökken, ez az árképzési elv kifejezetten káros. Szakértői becslések szerint 2023-ban 85 milliárd forinttal többet fizettünk az oroszoknak, mint ha a tőzsdén vásároltuk volna a gázt.

A kérdésem tehát a következő: valójában mennyiért vesszük az oroszoktól a gázt, és igaze a 85 milliárdos veszteség az orosz gázbeszerzéseken? Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage