ILLÉS BOGLÁRKA külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is engedje meg, hogy a kimerítő kérdésére teljes terjedelmében válaszoljak és reagáljak. Ugyanis a jegyzőkönyv és a parlament munkáját figyelemmel kísérők kedvéért érdemes rögzítenünk, hogy ön szó szerint a következő kérdést tette fel: „Várhatóe, hogy tesz valamit, miniszter úr?”

Ezúton szeretném jelezni tisztelt képviselő úrnak, amennyiben elkerülte volna a figyelmét, hogy 2014-ben volt egy kormányzati szerkezetátalakítás, melyet követően a Külügyminisztérium külgazdasági feladatokkal és célkitűzésekkel bővült. És tekintettel arra, hogy az ezen a területen elért eredmények mérhetőek, engedje meg, hogy az időbeli keretek okán mértéktartó módon, de mégis a magyar emberekkel közösen elért büszkeségeinket megosszam önökkel, mert igenis, a miniszter úr és a minisztérium nagyon sokat tesz és tett.

Először az exportteljesítményünkkel kezdeném. Hazánk, bár lakosságszáma szerint a világranglista 95. helyén áll, exportteljesítménye tekintetében a 33. helyen. (Csárdi Antal hangosan nevet.) Külkereskedelmi mérlegünk pedig egyenesen fantasztikus, hiszen a tavalyi évet 3480 milliárd forintos plusszal zártuk. Nagyon sajnálom, hogy képviselő úr úgy érzi, hogy ezen nevetni kell, de mi úgy gondoljuk, hogy ez rendkívül fontos, hiszen erre van szükség, hogy meg tudjuk őrizni a munkahelyeket, és gyarapítani tudjuk, válság ide vagy oda.

A beruházásösztönzési rendszeren keresztül húszezer új munkahelyet teremtettünk a minisztérium és a miniszter úr munkájának köszönhetően. Van versenyképességnövelő támogatási rendszerünk is. Itt több mint 250 ezer munkahelyet sikerült megvédenünk, és a gyármentő programon keresztül további 69 ezer munkahely védelmével sikerült ezt bővítenünk. Elmondhatjuk, hogy igenis nagyon sokat tettünk és teszünk, hiszen többen dolgoznak most, mint a pandémia előtt.

És a további egy percben még úgyis lesz lehetőségem arra, hogy az írásban megfogalmazott kérdésének a szóbeli kiegészítésére válaszoljak, ezért köszönöm, hogy meghallgattak, és azzal ki is fogom egészíteni. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage