DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023 novembere óta folytat nyomozást Vig Mór ügyvéd és társai ellen költségvetési csalás bűncselekménye ügyében.

Vig Mór cége, a Sunstrike Kft. milliárdos nagyságrendben kapott utalást a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nemrégiben megjelent jelentése megállapítja, hogy az A-Híd Zrt. több részletben 1,5 milliárd forintot utalt egy Vig Mórhoz köthető Kft.-nek. Az első utalás 2020 novemberében, a legutolsó utalás pedig 2022 januárjában történt.

A Lánchíd-felújítási botrány kulcsfigurája, Vig Mór, a cégéhez érkező másfél milliárd forintot továbbutalta magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára, amely összeget a későbbiek során készpénzben felvett. Szintén történt egy jelentős utalás Vig Mór cégétől Hegedűs Dávid ügyvédnek, az ügyvédi letéti számlájára, amely szintén felvételre került; közel 500 millió forint. Egy nyilvánosságra került levél alapján Vig Mór, a Mammut áruházban található Árgus Security Kft. irodájában járt elszámolni, és a korábban felvett készpénzt ide vitte el.

A Vig Mór által átadott készpénz közvetítők útján jutott el a Városházára. Ezen jogosulatlan pénzátadások miatt büntető feljelentést tettem vesztegetés miatt, amelyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat eljárást. Most már bátran kimondhatjuk, hogy a Lánchíd felújításából származó másfél milliárd forintot ellopták, és annak jelentős része a Városházára került. Ennek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a politikai felelősség Karácsony Gergely főpolgármesteré, a jogi felelősséget pedig az eljárások fogják tisztázni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kelle ennél több bizonyíték, hogy a baloldal tele van korrupciós ügyekkel? Kérdezem ezt öntől. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage