DR. GURMAI ZITA (MSZP): Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Ha ön valójában szívügyének tartja a rendőrség megbecsülését, akkor egyet kell értenie azzal, hogy a magyar rendőrök nem kerülhetnek ilyen megalázó helyzetbe, márpedig nem nagyon tudok elképzelni megalázóbb helyzetet annál, mint hogy a magyar rendőröknek egy bűncselekmény elkövetője ad át elismerést. Képzelje el a szituációt: a magyar rendőröknek oda kell állniuk egy jogerősen elítélt ember elé, kezet kell vele fogni, miközben még mosolyogniuk is kell.

Azért mondom mindezt, mert ez az eset megtörtént. Tát Margit, Méhkerék község polgármestere saját közösségi oldalán számolt be arról, hogy a rendőrség napja alkalmából két rendőri szolgálatot teljesítőnek is átadta Méhkerék Község Önkormányzatának elismerését. Tát Margitot 2022-ben a Gyulai Törvényszék költségvetési csalás bűntette miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bűncselekmény során a helyi önkormányzatot több mint 30 millió forintos kár érte. Az, hogy egy elítélt tüntette ki a rendőröket, már a hazai sajtó figyelmét is felkeltette. Nem hinném, hogy a munkájukat kiválóan végző rendőröknek jólesett, hogy egy jogerősen elítélt polgármestertől kellett átvenniük az elismerést.

Kíváncsi vagyok, vajon a miniszterhelyettes úr is ugyanúgy megalázónak tartjae ezt a helyzetet, mint a rendőrségi állomány tagjai, ezért tisztelettel kérdezem: mi a véleménye arról, hogy egy jogerősen szabadságvesztésre ítélt polgármester adhat át elismerést a rendőröknek? Nem romboljae ez a rendőrség hitelességét? Nem árte ez a rendőrség tekintélyének? Várom miniszterhelyettes úr megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage